Głównym celem takich działań jest zmniejszenie kosztów, a także zwiększenie konkurencyjności produkcji zwierzęcej w Unii. Zniesienie zakazu spowodowałoby zmniejszenie uzależnienia przemysłu paszowego oraz producentów trzody i drobiu od importowanej śruty sojowej, która jest droga.
Podjęcie takiej decyzji może być uzasadnione przez postęp, jeśli chodzi o zmniejszanie ryzyka choroby BSE. Propozycja Polski została poparta przez przedstawicieli innych państw, m. in.: Holandia, Słowenia, Litwa i Łotwa.
Jak wynika z informacji, Komisja Europejska nie jest jeszcze gotowa na wprowadzenie nowych przepisów i zniesienie zakazu (Niemcy oraz Belgia opowiadają się za wprowadzeniem najpierw gwarancji bezpieczeństwa). Najważniejsze jest bezpieczeństwo żywności i w pierwszej kolejności trzeba zapewnić integralność danych naukowych, które dotyczą pasz zawierających białko zwierzęce. Dyskusja odnośnie zniesienia zakazu być może rozpocznie się jesienią br.
Źródło: MKW Pracownia Przyrodniczo-Rolna, na podstawie FAMMU/FAPA