Unia i Meksyk uruchomiły rozmowy w sprawie umowy dwustronnej, odnoszącej się do żywności organicznej. Umowa ta może okazać się zbawiennym wzmocnieniem sektora mięsa organicznego w Meksyku, który jest dopiero w stadium początkowego rozwoju.
Meksykańskie statystyki nie dysponują obecnie danymi pokazującymi, ilu jest producentów mięsa organicznego w tym kraju, ani też, ile tego rodzaju mięsa jest produkowane. Raczkujący producenci mięsa organicznego w Meksyku przegrywają konkurencję z producentami tradycyjnie wytwarzanego mięsa, którzy podpierają swoją działalność, stosując środki chemiczne.
Są jednak i tacy producenci mięsa organicznego w Meksyku, którzy odnoszą sukcesy. Należą do nich takie firmy, jak CORM oraz La Rumorosa. To właśnie dla nich będzie stworzona umowa dwustronna Unia-Meksyk, regulująca i harmonizująca przepisy, dotyczące żywności organicznej.
Zdaniem Komisji Europejskiej, Meksyk posiada duży potencjał rozwoju farm, produkujących żywność organiczną oraz przestrzeń dla tego rodzaju biznesu. Unia zaś pozostaje nadal numerem dwa w sprzedaży żywności organicznej na rynku globalnym (40% udział w rynku). Pierwsze są Stany Zjednoczone z udziałem w sprzedaży na poziomie 43%.
Źródło: FAMMU/FAPA