Liczba ubojów trzody chlewnej w Niemczech utrzymuje się znacznie poniżej poziomu z roku poprzedniego. Według wstępnych danych Federalnego Urzędu Statystycznego (Destatis) w pierwszych siedmiu miesiącach tego roku ubito o około 9% mniej świń niż w tym samym okresie ubiegłego roku. Oznacza to, że stałe zmniejszanie się pogłowia świń jest w dalszym ciągu wyraźnie widoczne w danych liczbowych dotyczących uboju.
W pierwszych siedmiu miesiącach roku ubój trzody chlewnej w Niemczech kontynuował tendencję spadkową. Według wstępnych danych Federalnego Urzędu Statystycznego od stycznia do lipca 2023 r. w rzeźniach komercyjnych w Niemczech ubito 25,1 mln świń, czyli o 8,9% mniej sztuk niż w tym samym okresie ubiegłego roku (27,6 mln). Ilość produkowanej wieprzowiny również stale spada. W pierwszych siedmiu miesiącach br., przy 2,4 mln ton, wyprodukowano o 9,0% mniej wieprzowiny niż w analogicznym okresie ubiegłego roku (-235 702 ton).
Znacząco wzrósł ubój importowanych świń
Liczba zwierząt pochodzenia krajowego poddanych ubojowi w okresie od stycznia do lipca 2023 r., przy liczbie 24,2 mln świń, spadła o 9,7% (rok poprzedni: 26,8 mln). Ubito 860 905 świń obcego pochodzenia, co stanowi wzrost o 23,3% w porównaniu z analogicznym okresem roku ubiegłego, w którym ubito 698 230 świń pochodzących z zagranicy. Udział świń obcego pochodzenia w ogólnej liczbie ubitych świń wyniósł 3,4% (w analogicznym okresie ubiegłego roku: 2,5%).
Główną przyczyną spadku produkcji wieprzowiny jest gwałtowny spadek pogłowia świń w Niemczech. Pogłowie utrzymywanej trzody chlewnej gwałtownie spadło, zwłaszcza w ciągu ostatnich dwóch lat, co wyraźnie pokazały wyniki spisu żywca z maja 2023 roku. Mimo że hodowla trzody chlewnej znów stała się opłacalna, fala wycofywania się hodowców trwa nadal, głównie ze względu na ciągły brak bezpieczeństwa planowania i perspektyw dla gospodarstw.
Źródło: ISN