kps

skiba

CenyRolnicze
20 września 2024, Piątek.
Kursy walut wg NBP: USD USD - 3.8317 EUR EUR - 4.2779 GBP GBP - 5.0961 DKK DKK - 0.5735
Archiwum


20.09.2024 13:47 DRÓB, cena tuszki hurt: 8,20-8,80 zł/kg, średnia: 8,45 zł/kg (na podstawie informacji z 13 ubojni)

20.09.2024 MATIF: pszenica GRU24: 216,00 (+0,12%), kukurydza LIS24: 201,75 (+0,62%), rzepak LIS24: 462,75 (-0,32%)

20.09.2024 KUPIĘ 500 WARCHLAKÓW DUŃSKICH, 25 kg, warmińsko-mazurskie, ełcki, 19-335, tel.: 519 815 313

20.09.2024 SPRZEDAM 50 T PSZENŻYTA, trans. rolnika, pomorskie, człuchowski, 77-300, tel.: 508 230 778

18.09.2024 SPRZEDAM 25 T RZEPAKU, trans. firmowy, małopolskie, miechowski, 32-218, tel.: 785 244 421

18.09.2024 SPRZEDAM 100 T KUKURYDZY, trans. firmowy, małopolskie, miechowski, 32-218, tel.: 785 244 421

18.09.2024 SPRZEDAM 4 BYKI, mieszaniec, 660 kg, dolnośląskie, bolesławiecki, 59-706, tel.: 504 706 635

18.09.2024 SPRZEDAM 16 BYKÓW, hf, 750 kg, wielkopolskie, leszczyński, 64-140, tel.: 601 741 432

18.09.2024 KUPIĘ 10 JAŁÓWECZEK MIĘSNYCH, 100 kg, mazowieckie, białobrzeski, 26-806, tel.: 602 630 839

17.09.2024 SPRZEDAM 1000 T KUKURYDZY, trans. firmowy, mazowieckie, gostyniński, 09-541, tel.: 504 874 160

17.09.2024 SPRZEDAM 3 T ŁUBINU WĄSKOLISTNEGO, trans. firmowy, lubelskie, łęczyński, 21-013, tel.: 696 922 178

16.09.2024 SPRZEDAM 10 JAŁÓWEK, mięsny, 200 kg, warmińsko-mazurskie, elbląski, 14-400, tel.: 697 069 998

16.09.2024 SPRZEDAM 180000 T KUKURYDZY, trans. rolnika, wielkopolskie, pleszewski, 63-304, tel.: 532 619 764

16.09.2024 SPRZEDAM 100 T PSZENICY PASZOWEJ, trans. firmowy, warmińsko-mazurskie, giżycki, 11-500, tel.: 884 302 564

Sprzedam warchlaka polskiego-500szt, waga 30kg, zaszczepione, kredytownie+transport. Tel 500 072 455, 504 177 184

15.09.2024 SPRZEDAM 19 BYKÓW, mięsny, 800 kg, mazowieckie, sierpecki, 09-214, tel.: 726 587 916

Dodaj komunikat

kowalczyk

kowalczyk

Francuzi chcą chronić rodzimą produkcję wieprzowiny. Postawią na małe gospodarstwa hodowlane?

Redakcja
wieprzowina, Francja, produkcja

Francuski model hodowli trzody chlewnej na małą skalę jest, według organizacji sektorowej Inaporc, unikalny w Europie, a nawet na świecie. Francuska ferma trzody chlewnej mieści średnio 214 loch, podczas gdy w Danii lub Holandii jest ich ponad 1000, w USA ponad 10 000, nie wspominając o ogromnych, wielopiętrowych fermach trzody chlewnej w Chinach.

 

Jak podaje portal Pig Progress, francuskie gospodarstwa, w których hoduje się świnie, zajmują średnio 102 hektary i prowadzą gospodarkę o obiegu zamkniętym, czerpiąc zyski ze zwierząt, wykorzystując naturalny nawóz. Gospodarstwa te, zatrudniające średnio 2-4 osoby, są zakotwiczone w lokalnej gospodarce. Ponadto słynny francuski przemysł wędlin obejmuje ponad 300 firm, często MŚP lub małych producentów rzemieślniczych, którzy wykorzystują łącznie 450 różnych receptur.

 

 

Aby chronić ten model, a także aby zaoferować francuskim konsumentom wieprzowinę i produkty wieprzowe, jakie chcą kupić, Inaporc wprowadził nową strategię: Demain le Porc, czyli Wieprzowina Jutra. Na tle malejącego spożycia mięsa, wieprzowina nie radzi sobie źle we Francji. W pierwszych miesiącach tego roku jej spożycie faktycznie wzrosło o 1,6% rok do roku. Jednak ten postęp nie przynosi korzyści francuskiemu sektorowi trzody chlewnej. Na początku 2024 r. wskaźnik samowystarczalności wieprzowiny spadł po raz pierwszy tuż poniżej 100%. Podczas gdy produkcja ma wzrosnąć w tym roku o mniej niż 1%, Francja musi importować więcej wieprzowiny i produktów wieprzowych, aby sprostać rosnącemu popytowi. W rezultacie bilans handlowy gwałtownie się pogarsza.

 

Jednak Inaporc, którego członkiem jest związek hodowców trzody chlewnej Fédération nationale porcine, chce teraz odwrócić bieg wydarzeń. - Będziemy brać na siebie odpowiedzialność społeczną, aby zabezpieczyć przyszłość najbardziej spożywanego mięsa we Francji – mówią przedstawiciele organizacji podczas przedstawiania swojej nowej strategii.  - W obliczu zagrożenia napływem taniej wieprzowiny o niższej jakości sektor postanowił połączyć siły i sformułować wspólną strategię mającą na celu dalszy rozwój jego unikalnego modelu i zapewnienie jego przyszłości. Ta dobrowolna inicjatywa została napisana wspólnie, w porozumieniu ze wszystkimi podmiotami, które podzielają wolę osiągnięcia 100% wskaźnika samowystarczalności w 2035 r. – czytamy w strategii dla wieprzowiny.

 

Trzeci co do wielkości producent wieprzowiny

 

Francja jest obecnie trzecim producentem wieprzowiny w Europie, po Hiszpanii i Niemczech. W zeszłym roku rolnicy znad Sekwany utrzymywali 22 miliony świń. Było to o 4,9% mniej niż w 2022 r., podczas gdy europejski przemysł trzody chlewnej skurczył się o 7,9%. Jednak w pierwszych czterech miesiącach tego roku francuska produkcja wzrosła tylko o 0,7%, podczas gdy Niemcy odnotowały wzrost o 4,9%, a Hiszpania o 4,2%. Inaporc i jego członkowie są szczególnie zaniepokojeni rosnącą nierównowagą w liczbach handlowych dotyczących wieprzowiny i produktów wieprzowych. W pierwszych 2 miesiącach 2023 r. eksport nadal przewyższał import o 12 500 ton, ale liczba ta spadła do 11 700 ton w tym samym okresie w tym roku.

 

Dzięki nowej strategii hodowcy świń i producenci wieprzowiny chcą sprostać oczekiwaniom Francuzów. Aby to zrobić, pierwszym celem jest posiadanie certyfikowanego logo „Le Porc Français” na co najmniej 50% wszystkich produktów wieprzowych sprzedawanych w kraju, aby konsument mógł łatwo zidentyfikować francuskie pochodzenie. Po drugie, wszystkie gospodarstwa trzodowe, które stają się podatne na przenoszenie, ponieważ rolnik przechodzi na emeryturę lub chce zrezygnować z hodowli świń, powinny zostać przejęte przez nowego właściciela „w celu zabezpieczenia produkcji w nadchodzących latach”. Inaporc i jego partnerzy zwracają się zatem do rządu o wsparcie dla młodych rolników i innych osób wchodzących do sektora.

 

Aby poprawić dobrostan zwierząt, do 2035 r. 50% loch powinno być trzymanych w warunkach wolnego wybiegu, podczas gdy wszystkie nowo budowane budynki dla świń muszą być zgodne z tego typu systemem. Inaporc i powiązane organy chcą również zmniejszyć emisję gazów cieplarnianych z gospodarstw chowu świń o 25% do 2035 r. Ponadto sektor chce zmniejszyć swój wpływ na przyrodę i środowisko, wykorzystując jak najwięcej paszy ze źródeł lokalnych lub soję bez wylesiania. Innym planem jest wprowadzenie audytów w celu dalszego zagwarantowania bezpieczeństwa biologicznego, co jest krytycznym problemem w związku z afrykańskim pomorem świń, który obecnie występuje w większości krajów sąsiadujących z Francją.

 

 

Źródło: Pig Progress

Loading comments...
Wiadomość z kategorii:

Obserwuj nas w Google News 

i czytaj materiały szybciej niż inni

Google Icons 16 512

Dołącz teraz

POLECAMY


Copyright © CenyRolnicze 2021. All rights reserved | Polityka prywatności i plików cookies | Regulamin serwisu