Według Komisji Europejskiej, w ciągu pierwszych dwóch miesięcy br. UE wyeksportowała na rynki krajów trzecich ok. 561 tys. ton żywca, mięsa, podrobów i przetworów wieprzowych (w wadze produktu) – co oznacza wzrost o ponad jedną czwartą wobec tego samego okresu 2014 r.
W strukturze towarowej sprzedaży największy udział miały mięso mrożone (48%) oraz podroby i słonina (45%), których wysłano o 30% i 28% więcej niż rok wcześniej. Spadek wywozu miał miejsce jedynie w przypadku kiełbas i przetworów (-10%) oraz żywca wieprzowego (-43%).
Najwięksi zanotowali wzrost wywozu
W omawianym okresie br. najwięcej mięsa i produktów wieprzowych wyeksportowały na rynki trzecie Niemcy, Hiszpania i Dania. Z grona ważniejszych eksporterów wszystkie kraje zanotowały znaczne wzrosty wywozu, w tym również Polska (+53%). Głównymi odbiorcami mięsa i produktów wieprzowych z UE były Chiny, Hongkong, Japonia, Filipiny i Korea Płd. Prawie wszystkie kraje azjatyckie, oprócz Korei Płd., zanotowały znaczne wzrosty wywozu. Chiny zakupiły prawie trzy czwarte więcej unijnych produktów wieprzowych niż na początku ubiegłego roku, w tym ponad dwukrotnie więcej mrożonego mięsa (106 tys. ton) i o 38% więcej podrobów (121 tys. ton). W sprzedaży do Hongkongu dominowały podroby wieprzowe, których sprzedano o 39% więcej niż rok temu. Te dwa kraje sprowadziły w omawianym okresie br. prawie trzy czwarte unijnego eksportu podrobów wieprzowych ogółem.
Zmniejszenie pogłowia w Chinach
Znaczny wzrost wywozu na rynek chiński jest spowodowany redukcją pogłowia trzody chlewnej w Chinach oraz konkurencyjnością unijnego mięsa. W wysyłkach do Japonii i Korei Płd. największy udział miało mięso mrożone. Z uwagi na embargo importowe wprowadzone w sierpniu 2014 r., Rosja sprowadzała z UE jedynie słoninę i przetwory wieprzowe, lecz zakupy zmalały w ciągu roku o 66%. Wzrósł natomiast o ponad połowę eksport na Ukrainę, a w strukturze dostaw przeważały smalec i podroby wieprzowe.
W okresie styczeń - luty br. państwa UE zakupiły w krajach trzecich 5,1 tys. ton mięsa, podrobów i przetworów wieprzowych (w wadze produktu) – o 16% mniej niż przed rokiem. W strukturze towarowej zakupów dominowały podroby i tłuszcze (65% udział). Najważniejszym ich dostawcą do UE była tradycyjnie Szwajcaria, import z tego kraju zmalał jednak w skali roku o 6% do 3,2 tys. ton. Obniżyły się również zakupy w Chile, Norwegii, Serbii i innych krajach.
Źródło: FAMMU/FAPA