Do największych obniżek dojdzie w Hiszpanii i Holandii, ale spadki nie ominą także Niemiec, Francji, Portugalii, Grecji i Wielkiej Brytanii (zwłaszcza w okresie styczeń-sierpień 2012).
Przy wzroście produkcji soi w Unii o 15% do 1,3 mln ton nastąpi oczekiwana 8,5% redukcja importu do 11,8 mln ton w stosunku do 12,5 mln ton w minionym sezonie.
Skutkiem zmniejszenia przerobu soi będzie spadek produkcji oleju sojowego i o 20% mniejsze spożycie (spadek do ok. 2,2 mln ton).
Całkowita konsumpcja 17 olejów i tłuszczów w obecnym sezonie powinna zmniejszyć się w UE o 200-300 tys. ton w porównaniu do sezonu 2010/2011, kiedy to poziom zużycia wyniósł 30,2 mln ton.
Mniejsze zapotrzebowanie na oleje znajduje odzwierciedlenie w redukcji produkcji biodiesla w UE pod wpływem coraz większego importu biodiesla głównie z Ameryki Południowej i Argentyny.
Źródło: FAMMU/FAPA