Równocześnie podaż rzepaku zmniejszyła się o około 2,2 mln ton do około 65,9 mln ton, co owocuje 0,9% spadkiem przerobu do 58,3 mln ton. Ten spadek przerobu przyczynia się z kolei do spadku produkcji oraz podaży oleju rzepakowego w Unii i na świecie w bieżącym sezonie.
Wczesne prognozy na sezon 2012/2013 wskazują na możliwy wzrost produkcji rzepaku na świecie o 1,9 mln ton do 61,3 mln ton. Dla UE i Ukrainy przewiduje się natomiast spadek produkcji o odpowiednio 1 mln ton (do 18,1 mln ton) oraz o 0,4 mln ton.
Wzrost globalnej produkcji ma dotyczyć Kanady (do 15,8 mln ton), USA (do 1,05 mln ton wobec 0,7 mln ton), Australii (do 3,45 mln ton) oraz Indii (do 6,8 mln ton wiosną 2013 roku). Większa produkcja będzie jednak musiała uzupełnić spadające zapasy, bowiem pod koniec bieżącego sezonu zmniejszą się one o 21% wobec poprzedniego sezonu do 5,1 mln ton.
Warto zwrócić uwagę na spadający poziom zapasów rzepaku od sezonu 2009/2010.
Źródło: FAMMU/FAPA