W omawianym okresie wzrosły ceny odtłuszczonego mleka w proszku (+44,0%), pełnego mleka w proszku (+34,1%), masła (+32,4%), pszenicy miękkiej (+14,3%), kukurydzy (+7,4%), jęczmienia (+5,3%), wieprzowiny (+4,5%), drobiu (+3,4%) oraz wołowiny (+2,2%).
Ceny wołowiny wzrosły w większości krajów Wspólnoty, najbardziej w Finlandii (+11,7%), w Wielkiej Brytanii (+9,6%), Luksemburgu (+9,0%), Holandii (+7,6%), Szwecji (+7,1%) oraz we Francji (+6,9%).
Ceny mięsa wieprzowego obniżyły się jedynie w 7-miu krajach Unii, w pozostałych państwach Wspólnoty zanotowano ich wzrost. Największe wzrosty cen zanotowano na Malcie (+26,1%), w Szwecji (+19,5%), Grecji (+17,7%), Finlandii (+16,4%), Hiszpanii (+14,4%) oraz na Cyprze (+13,7%).
Ceny mięsa drobiowego obniżyły się jedynie w Portugalii (-14,5%), Hiszpanii (-2,8%) oraz w Wielkiej Brytanii (-0,1%).
Ceny żywności w krajach Unii Europejskiej w kwietniu 2013 r. były o 3,1% wyższe niż w kwietniu 2012 r., natomiast inflacja ogółem (r/r) kształtowała się na poziomie 1,4%.
W porównaniu z kwietniem 2012 r. w kwietniu br. wzrosły ceny we wszystkich ważniejszych grupach żywności.
Najwyższy wzrost cen zanotowano w przypadku warzyw (+7,8%), owoców (+7,2%), olejów i
tłuszczów (+3,4%) oraz mięsa (+3,3%). Zwiększyły się też ceny produktów chlebowych i zbożowych (+2,0%), ryb i owoców morza (+2,0%), cukru (+1,8%), mleka, serów i jaj (+0,1%), a także pozostałej żywności (+1,8%).
Ceny żywności wzrosły bez wyjątku we wszystkich krajach Unii Europejskiej. Najwyższy wzrost cen żywności odnotowano w Finlandii (+7,8%), Rumunii (+6,6%), na Malcie (+6,5%), w Estonii (+5,5%), Czechach (+4,8%), Bułgarii (+4,7%), Belgii (+4,6%) oraz w Austrii i Słowenii (po +4,4%).
Źródło: FAMMU/FAPA