Po zestrzeleniu przez tureckie wojsko rosyjskiego samolotu, stosunki między krajami znacznie się pogorszyły. Nie może to pozostać bez wpływu na gospodarki tych państw.
Z dn. 1 grudnia br. rosyjskie władze weterynaryjne wprowadziły zakaz importu mięsa drobiu od jednego z największych tureckich dostawców – firmy Standard Gida Sanayi ve Ticaret Anonim Sirkorti. Powodem jest wykrycie bakterii Listeria w mięsie.
Produkty wyekspediowane do Rosji przed dn. 1 grudnia będą poddane ścisłej kontroli laboratoryjnej. Według rosyjskiej agencji Interfax, decyzja o nałożeniu restrykcji nastąpiła przed zestrzeleniem przez Turcję rosyjskiego bombowca i pogorszeniem się dwustronnych stosunków między państwami. Po tym wydarzeniu jednak, z dn. 26 listopada br. wszystkie produkty rolne pochodzące z Turcji są przedmiotem dokładnej kontroli rosyjskich służb sanitarno-weterynaryjnych.
Prawo wysyłek mięsa drobiowego do Rosji miało wcześniej szesnaście tureckich zakładów, a obecnie tymczasowe restrykcje obejmują sześć z nich. Turcja rozpoczęła eksport drobiu do Rosji w sierpniu 2014 r., po wprowadzeniu embarga żywnościowego z krajów zachodnich. W ciągu pierwszych pięciu miesięcy br. Rosja sprowadziła ok. 7 tys. ton tureckiego mięsa drobiu, co stanowiło 8% przywozu ogółem.
Źródło: FAMMU/FAPA