zm skiba

kojs

CenyRolnicze
09 maja 2024, Czwartek.
Kursy walut wg NBP: USD USD - 4.0076 EUR EUR - 4.2993 GBP GBP - 4.9986 DKK DKK - 0.5764
Archiwum


09.05.2024 MATIF: pszenica MAJ24: 215,25 (+3,11%), kukurydza CZE24: 202,75 (-0,61%), rzepak SIE24: 475,75 (-0,99%)

08.05.2024 13:38 DRÓB, cena tuszki hurt: 7,80-8,90 zł/kg, średnia: 8,25 zł/kg (na podstawie informacji z 12 ubojni)

07.05.2024 SPRZEDAM 40 JAŁÓWEK, mięsny, 750 kg, wielkopolskie, wrzesiński, 62-310, tel.: 504 288 074

07.05.2024 SPRZEDAM 30 BYKÓW, mieszaniec, 790 kg, wielkopolskie, wolsztyński, 64-212, tel.: 533 184 906

07.05.2024 SPRZEDAM 11 KRÓW, 750 kg, wielkopolskie, wrzesiński, 62-310, tel.: 504 288 074

07.05.2024 SPRZEDAM 35 T ŻYTA KONS., trans. firmowy, mazowieckie, garwoliński, 08-480, tel.: 509 221 042

Sprzedam polskiego warchlaka-500/1000szt, waga 30kg, zaszczepione, transport, kredytownie. Tel 500 072 455, 504 177 184

06.05.2024 SPRZEDAM 11 BYKÓW, mięsny, 850 kg, łódzkie, piotrkowski, 97-320, tel.: 503 504 600

04.05.2024 SPRZEDAM 1 BYKA, mieszaniec, 440 kg, pomorskie, kartuski, 83-340, tel.: 692 405 147

04.05.2024 KUPIĘ 14 BYCZKÓW MIĘSNYCH, 120 kg, małopolskie, miechowski, 32-218, tel.: 692 746 391

04.05.2024 KUPIĘ 24 T ŚRUTY RZEPAKOWEJ, transport rolnika, wielkopolskie, gnieźnieński, 62-220, tel.: 603 878 038

03.05.2024 SPRZEDAM 6 BYKÓW, mięsny, 600 kg, świętokrzyskie, kielecki, 26-004, tel.: 506 619 161

Dodaj komunikat

kowalczyk

kowalczyk

Wegańskie mleko nie jest przyjazne planecie. Należy zmniejszyć popyt na soję – wieloma drogami.

Martyna Frątczak

W Wielkiej Brytanii na każdy kilogram śruty sojowej spożytej przez krowy przypada około 85 litrów wyprodukowanego mleka. Z kolei z kilograma całych nasion soi wytwarza się nie więcej niż 7,5 litra napoju sojowego. Popyt na nieprzyjazną środowisku soję można jednak zmniejszyć jeszcze bardziej – wykorzystując w żywieniu zwierząt lokalne komponenty.

 

Śruta sojowa za często wybierana w żywieniu zwierząt

Wzrastająca globalna produkcja soi i oleju palmowego, podwojona między latami 2000/01 a 2018/19 budzi coraz większe obawy. Wiąże się nierozerwalnie z wylesianiem, degradacją gleby, niszczeniem siedlisk dzikich zwierząt i utratą naturalnych łąk w cennych przyrodniczo regionach świata.

Olej sojowy i olej palmowy łącznie składają się na około 90% całkowitej światowej produkcji oleju roślinnego. Olej sojowy jest szeroko stosowany w żywności dla ludzi, podobnie jak olej palmowy pozyskiwany z miąższu. Olej palmowy pozyskiwany z nasion ma głównie zastosowanie w całej gamie detergentów i produktów kosmetycznych.

Ziarna soi i palmy są rozdrabniane mechanicznie w celu pozyskania oleju. Produktami ubocznymi tego procesu są śruta sojowa i mączka palmowa, z uwagi na niską cenę i dobre wartości odżywcze powszechnie stosowane w żywieniu zwierząt.

Najnowsza publikacja naukowa dotycząca konsekwencji środowiskowych wykorzystania tych komponentów paszowych w Wielkiej Brytanii udowadnia jednak, że rolnicy mogą i powinni wykorzystywać więcej lokalnych alternatyw dla śruty sojowej i mączki palmowej.

Nie wiązałoby się to z obniżeniem opłacalności produkcji, a miałoby silny wpływ na ograniczenie stale rosnącego popytu na soję i olej palmowy. Niższy popyt spowolniłby związane z nim niszczenie lasów deszczowych w Amazonii i Azji Południowo-Wschodniej.

Popyt na soję i nasiona palmowe jest napędzany przez konsumpcję zarówno przez ludzi, jak i zwierzęta. Jednak pomimo tego, że soja jest stosowana w wielu różnych produktach spożywczych dla ludzi i karmach dla zwierząt domowych, to wykorzystanie w paszach dla zwierząt gospodarskich odgrywa główną rolę w opłacalności uprawy tej rośliny.

Weganie zrobiliby lepiej, wybierając mleko krowie

Jak tłumaczą autorzy publikacji, zmniejszenie popytu na nieprzyjazną środowisku soję zależy nie tylko od rolników.

Również weganie i inne osoby z różnych powodów wybierające substytuty mleka z soi zamiast mleka krowiego szkodzą naszej planecie.

Zdaniem naukowców jeśli chcą pomóc w stworzeniu bardziej zrównoważonej planety to zrobią lepiej przestawiając się na mleko od krów, zwłaszcza tych tradycyjnie wypasanych na trawie.

Autorzy obliczyli, że w Wielkiej Brytanii na każdy kilogram śruty sojowej spożytej przez krowy przypada około 85 litrów wyprodukowanego mleka.

Z kolei z kilograma całych nasion soi wytwarza się nie więcej niż 7,5 litra napoju sojowego.

W rezultacie do produkcji mleka krów w Wielkiej Brytanii zużywa się 11 razy mniej soi niż do produkcji napojów wytwarzanych bezpośrednio z soi.

Stosowanie soi mogłoby być jeszcze bardziej ograniczone, gdyby rolnicy wykorzystywali więcej alternatywnych źródeł białka w paszy dla zwierząt, a konsumenci aktywnie poszukiwali mleka wyprodukowanego od krów pasących się na trawie.

Autorzy dodają, że trawiaste pastwiska Wielkiej Brytanii mają szczególny potencjał do efektywnego żywienia bydła mlecznego. Uprawy traw są idealnie dostosowane do klimatu kraju i pozwalają na produkcję wysokiej jakości żywności.

Co w żywieniu zwierząt zamiast soi?

Śruta sojowa jest najbardziej preferowanym przez producentów pasz komponentem wysokobiałkowym. W paszy dla zwierząt gospodarskich w Wielkiej Brytanii wykorzystuje się jej ponad milion ton rocznie.

Powszechna dostępność, wysoka zawartość i jakość białka sprawiają, że śruta sojowa jest bardzo atrakcyjna do stosowania w żywieniu świń, drobiu i krów mlecznych.

Mączka palmowa ma bardziej ograniczone zastosowanie, stosuje się ją głównie w paszach dla krów mlecznych, zwłaszcza jako dodatek żywieniowy w systemie pastwiskowym. Autorzy publikacji podkreślają, że należy rozważyć sens tej praktyki.

Sama trawa ma stosunkowo wysoką zawartość białka, a badania pokazują, że dodanie do diety krów mączki palmowej powoduje nadmierne wydalanie przez nie azotu, co przyczynia się do zanieczyszczenia powietrza, gleby i wody.

Tymczasem dostępna jest szeroka gama alternatywnych źródeł białka do stosowania w żywieniu zwierząt gospodarskich. Należą do nich śruta rzepakowa, ziarna roślin strączkowych, w tym fasola i groch, oraz produkty uboczne gorzelnicze.

Eksperymenty żywieniowe przeprowadzone na Uniwersytecie w Nottingham wykazały, że te alternatywne komponenty mogą być nie tylko z powodzeniem stosowane w żywieniu bydła mlecznego i świń, ale nawet zwiększać ich wydajność.

Wykorzystanie lokalnych komponentów paszowych nie tylko przyczyni się środowisku, ale również pozwoli hodowcom bydła zmniejszyć zależność od importowanego białka.

 

Źródła i więcej informacji na temat wykorzystania soi oraz problemów dotyczących mleka i jego alternatyw:

Sustainable Food Trust:

https://sustainablefoodtrust.org/articles/dairy-cows-livestock-behind-growth-soya-south-america/ 

https://sustainablefoodtrust.org/articles/which-milk-should-i-drink/

https://sustainablefoodtrust.org/articles/milk-the-sustainability-issue/

Food Navigator:

https://www.foodnavigator.com/Article/2020/08/13/Ditch-soy-alternatives-for-cows-milk-says-the-Sustainable-Food-Trust

Wilkinson, J. M., and R. H. Young. "Strategies to reduce reliance on soya bean meal and palm kernel meal in livestock nutrition." Journal of Applied Animal Nutrition (2020): 1-8.

Martyna Frątczak
Autor: Martyna Frątczak
Lekarz weterynarii Martyna Frątczak, absolwentka Wydziału Medycyny Weterynaryjnej i Nauk o Zwierzętach Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu. Zainteresowana szeregiem zagadnień związanych z medycyną zwierząt, ekologią i epidemiologią, którymi zajmuje się na co dzień również we własnej pracy naukowej.

Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
Najnowsze artykuły autora:

Loading comments...
Wiadomość z kategorii:

Obserwuj nas w Google News 

i czytaj materiały szybciej niż inni

Google Icons 16 512

Dołącz teraz

POLECAMY


Copyright © CenyRolnicze 2021. All rights reserved | Polityka prywatności i plików cookies | Regulamin serwisu