kojs

skiba

CenyRolnicze
10 maja 2024, Piątek.
Kursy walut wg NBP: USD USD - 3.9866 EUR EUR - 4.2979 GBP GBP - 4.9961 DKK DKK - 0.5761
Archiwum


10.05.2024 13:19 DRÓB, cena tuszki hurt: 7,80-8,70 zł/kg, średnia: 8,18 zł/kg (na podstawie informacji z 12 ubojni)

10.05.2024 MATIF: pszenica MAJ24: 211,75 (-1,63%), kukurydza CZE24: 207,75 (+2,47%), rzepak SIE24: 482,00 (+1,31%)

07.05.2024 SPRZEDAM 40 JAŁÓWEK, mięsny, 750 kg, wielkopolskie, wrzesiński, 62-310, tel.: 504 288 074

07.05.2024 SPRZEDAM 30 BYKÓW, mieszaniec, 790 kg, wielkopolskie, wolsztyński, 64-212, tel.: 533 184 906

07.05.2024 SPRZEDAM 11 KRÓW, 750 kg, wielkopolskie, wrzesiński, 62-310, tel.: 504 288 074

07.05.2024 SPRZEDAM 35 T ŻYTA KONS., trans. firmowy, mazowieckie, garwoliński, 08-480, tel.: 509 221 042

Sprzedam polskiego warchlaka-500/1000szt, waga 30kg, zaszczepione, transport, kredytownie. Tel 500 072 455, 504 177 184

06.05.2024 SPRZEDAM 11 BYKÓW, mięsny, 850 kg, łódzkie, piotrkowski, 97-320, tel.: 503 504 600

Dodaj komunikat

kowalczyk

agrifirm

Fitaza - nowa metoda uszlachetniania roślin strączkowych.

Redakcja

W ostatnich latach rośnie zainteresowanie roślinami strączkowymi jako potencjalnymi alternatywami poekstrakcyjnej śruty sojowej w żywieniu drobiu. Rośliny strączkowe charakteryzuje się wysoką koncentracją białka ogólnego (20-37%), wysoką wartością energetyczną (do 12MJ) oraz nie podlegają genetycznym modyfikacją z tego względu z powodzeniem mogą być wykorzystywane w gospodarstwach ekologicznych. Niestety w skład roślin strączkowych jak i większości komponentów roślinnych wykorzystywanych w żywieniu zwierząt wchodzą substancje antyżywieniowe, które mogą negatywne wpłynąć na wyniki odchowu kurcząt rzeźnych.

Do głównych substancji antyżywieniowych występujących w nasionach roślin strączkowych należą m. in. fityniany (Tab.1.). Fityniany inaczej kwasy fitynowy to organiczna forma fosforu niedostępna dla zwierząt. Zwierzęta jak i ludzie nie wytwarzają enzymu fitazy z tego względu ta forma fosforu nie jest wykorzystywana przez organizm. Dodatkowo udowodniono negatywny wpływ fitynianów na wchłanianie pierwiastków takich jak Ca, Zn, Mg, Mn itp. oraz składników pokarmowych w przewodzie pokarmowym – skrobi, aminokwasów, co w konsekwencji przekłada się na pogorszenie wyników odchowu.

W ostatnich latach do komercyjnej sprzedaży wszedł nowy dodatek paszowy - fitaza. Fitaza jest enzymem produkowanym z grzybów z rodzaju Aspergillus, umożliwiającym odczepianie niedostępnego wcześniej fosforu od cząsteczki inozytolu. Wprowadzenie nowego dodatku w szczególności zainteresowało żywieniowców, że względu na możliwość wyeliminowania kolejnej substancji antyżywieniowej występującej w każdym komponencie pochodzenia roślinnego w tym w roślinach strączkowych. W dotychczas opublikowanych badaniach udowodniono iż stosowanie fitazy mikrobiologicznej umożliwia poprawę strawność fosforu o 38% i wapnia o 32%, dzięki czemu możliwe jest zmniejszenie zawartość tych pierwiastków w mieszance o co najmniej o 20%. Dodatkowo większe wykorzystanie wapnia i fosforu wpływa pozytywnie na cenę mieszanki, gdyż w zmniejszeniu ulegają poziom drogich komponentów mineralnych (kreda pastewna, fosforany wapniowe) w mieszance.

Dodatek fitazy wpływa również korzystnie na wykorzystanie innych pierwiastków m. in. magnezu o 8-13%, cynku o 7-13%, miedzi o 3-7% oraz żelaza o 2-9% jak i białka ogólnego i tłuszczu surowego, czego efektem jest poprawienie przyrostów masy ciała, wykorzystania paszy czy zmniejszenie upadków, dodatkowo zmniejsza się także ilość wydalanego w odchodach nie tylko fosforu, ale także azotu. Tak więc stosowanie fitazy przyczynia się nie tylko do lepszego wykorzystania fosforu fitynowego, poprawy wyników produkcyjnych zwierząt, ale także chroni środowisko.

 

Tab.1. Koncentracja fosforu w formie fitynowej w komponentach roślinnych (Normy INRA 2004).

Komponent

Koncentracja fitynianów (g/kg SM)

Kukurydza

1.95

Bobik

2.82

Łubin

2.28

Groch

1.80

Poekstrakcyjna śruta rzepakowa

6.84

Poekstrakcyjna śruta sojowa

3.72

 

Dla portalu cenyrolnicze.pl:

Marcin Hejdysz, Anita Zaworska

Katedra Żywienia Zwierząt i Gospodarki Paszowej,

Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu

Tab.1. Koncentracja fosforu w formie fitynowej w komponentach roślinnych (Normy INRA 2004)

Komponent

Koncentracja fitynianów (g/kg SM)

Kukurydza

1.95

Bobik

2.82

Łubin

2.28

Groch

1.80

Poekstrakcyjna śruta rzepakowa

6.84

Poekstrakcyjna śruta sojowa

3.72

Loading comments...
Wiadomość z kategorii:

Obserwuj nas w Google News 

i czytaj materiały szybciej niż inni

Google Icons 16 512

Dołącz teraz

POLECAMY


Copyright © CenyRolnicze 2021. All rights reserved | Polityka prywatności i plików cookies | Regulamin serwisu