Od czterech tygodni krajowe ceny zakupu trzody chlewnej płacone przez zakłady mięsne objęte monitoringiem Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW kształtują się w granicach 4,16–4,18 zł/kg. W dniach 15–21.02.2016 r. żywiec wieprzowy kupowano przeciętnie po 4,18 zł/kg wobec 4,16 zł/kg tydzień wcześniej. Jednocześnie cena ta była o 2% wyższa niż miesiąc wcześniej, ale o 7% niższa niż w analogicznym okresie 2015 r.
Średnia cena żywca wołowego (według ZSRIR MRiRW) wyniosła 6,01 zł/kg i była o 1% niższa niż w poprzednim tygodniu, o 3% niższa niż miesiąc wcześniej oraz o 4% niższa niż przed rokiem.
Kurczęta brojlery zakłady drobiarskie skupowały przeciętnie po 3,27 zł/kg, o 3% drożej niż tydzień wcześniej i o 4% drożej niż przed miesiącem. Kurczęta były jednak o 5% tańsze niż przed rokiem.
Za indyki płacono średnio 5,68 zł/kg, nieco (o 3 gr/kg) mniej niż w poprzednim tygodniu i o 2% mniej niż miesiąc wcześniej. Jednocześnie indyki były o 4% tańsze niż w porównywalnym okresie ubiegłego roku.
Krajowe ceny zbytu mięsa
W dniach 15–21.02.2016 r. półtusze wieprzowe sprzedawano przeciętnie po 5,98 zł/kg wobec 6,00 zł/kg tydzień wcześniej. Cena zbytu półtusz była o 1,5% wyższa niż przed miesiącem, ale o 5% niższa niż rok wcześniej.
Za kompensowane ćwierćtusze wołowe otrzymywano w zbycie średnio 12,69 zł/kg, o 1% więcej niż w poprzednim tygodniu, ale o 3% mniej niż przed miesiącem. Cena ćwierci wołowych była o 1% wyższa od notowanej w analogicznym okresie 2015 r.
Średnia cena zbytu tuszek kurcząt ukształtowała się na poziomie 5,37 zł/kg i była o 12,5% wyższa niż tydzień wcześniej, o 17% wyższa niż przed miesiącem i o 2% wyższa niż rok wcześniej.
Tak jak tydzień wcześniej, tuszki indycze sprzedawano przeciętnie po 8,73 zł/kg. Cena tuszek indyczych była o 1% niższa niż przed miesiącem, ale zbliżona do notowanej przed rokiem.
DZIAŁANIA ARR
Nadzwyczajna pomoc w sektorze wieprzowiny Od 18 lutego do 18 marca 2016 r. producenci świń mogą składać wnioski o udzielenie wsparcia w ramach tymczasowej nadzwyczajnej pomocy dla rolników w sektorach hodowlanych w oddziale terenowym ARR właściwym ze względu na miejsce zamieszkania lub siedzibę producenta1. Wsparcie zostanie udzielone rolnikowi będącemu producentem świń, jeżeli: według danych zawartych w rejestrze zwierząt gospodarskich oznakowanych i siedzib stad tych zwierząt 30 września 2015 r. posiadał nie więcej niż 2 tys. świń, w okresie 1 października 2015 r. – 7 stycznia 2016 r. co najmniej 5 świń sprzedanych przez tego producenta zostało poddanych ubojowi w rzeźni; w okresie 1 października – 31 grudnia 2015 r. sprzedał z przeznaczeniem do uboju co najmniej 5 i nie więcej niż 2 tys. świń objętych kodem CN 0103 92 19 lub loch objętych kodem CN 0103 92 11.
Do 24.02.2016 r. do ARR wpłynęły 6 043 wnioski, najwięcej w woj. wielkopolskim (1 540) i kujawsko-pomorskim (1 300).
Źródło: ARR