W styczniu br. wartość towarów rolno-spożywczych wyeksportowanych z krajów UE wyniosła 9,3 mld EUR, tj. była nieznacznie tylko wyższa niż przed rokiem.
Największy wzrost dotyczył mięsa wieprzowego, warzyw oraz produktów mięsnych sklasyfikowanych, jako podroby oraz pozostałe mięso. W porównaniu z grudniem 2015 r. w styczniu br. wartość wywozu tych towarów zmniejszyła się. Spadek wartości dotyczył skór i skórek (-96 mln EUR), proszków mlecznych oraz cukru.
W ciągu ostatnich 12 miesięcy (od lutego 2015 r. do stycznia 2016 r.) wartość towarów rolno-spożywczych wyeksportowanych ze Wspólnoty osiągnęła sumę ponad 129 mld EUR, tj. była o 6% wyższa w porównaniu z podobnym okresem rok wcześniej.
W styczniu br. odnotowano wzrost wartości wywozu tych towarów do Stanów Zjednoczonych, Chin, niektórych krajów z Afryki Północnej oraz na Bliski Wschód (w tym do Iranu). Zmniejszyła się za to wartość eksportowanych produktów rolno-spożywczych z Unii do Hongkongu, Algierii, Korei Południowej, a także ponownie do Rosji.
W tym samym okresie wartość importu towarów rolno-spożywczych sprowadzanych do Wspólnoty obniżyła się z 9,3 mld EUR do 9,2 mld EUR. Redukcja dotyczyła głównie przywozu z Kanady oraz Brazylii. Wzrosła za to wartość importu tych towarów z Ukrainy oraz Stanów Zjednoczonych.
Unijny bilans handlu towarami rolno-spożywczymi w styczniu br. wykazywał niewielką przewagę po stronie eksportu w porównaniu z deficytem odnotowanym w styczniu 2015 r. Nadwyżka w handlu za ostatnie 12 miesięcy (luty 2015 r. – styczeń 2016 r.) wyniosła około 16 mld EUR.
Źródło: FAMMU/FAPA