W sezonie 2014/2015 Urugwaj wyeksportował łącznie 248,5 tys. ton mięsa wołowego, tj. o 6,6% więcej niż w poprzednim sezonie. Wzrost ten był wynikiem zwiększonej liczby ubojów bydła (o 9% do 2,12 mln sztuk), a także silnego popytu na wołowinę płynącego z rynków zagranicznych, tj. Chin, Stanów Zjednoczonych oraz Kanady.
Wysyłki tego gatunku mięsa do Chin, największego odbiorcy wołowiny z Urugwaju, zwiększyły się o 24% do 87,6 tys. ton, co stanowiło 35% całego eksportu.
Sprzedaż urugwajskiej wołowiny do Stanów Zjednoczonych skoczyła o 63% do 38,9 tys. ton, natomiast wywóz do Kanady wzrósł o 28% do 17,2 tys. ton. Pomimo spadku eksportu tego gatunku mięsa do krajów Unii Europejskiej (o 4% do nieco powyżej 37 tys. ton), wywóz wołowiny do Wspólnoty w ramach 48,2 tys. kontyngentu (dostawy wysokiej jakości mięsa wołowego bez hormonów do Unii na podstawie rozporządzenia UE nr 481/2012), zwiększył się o 12% do 10,9 tys. ton.
Trzeba podkreślić, że Urugwaj uznawany jest przez Organizacje ds. Zdrowia Zwierząt (OIE), za kraj wolny od pryszczycy ze szczepieniami, a także za kraj niskiego zagrożenia tzw. chorobą szalonych krów (BSE), co daje mu możliwość eksportu wołowiny do szeregu rynków zbytu. Podobnie, jak w przypadku Australii, eksport jest niezwykle istotny dla sektora zwierzęcego, stanowiąc 70% całej produkcji.
Źródło: FAMMU/FAPA