W dniu 2 lutego br. Japonia zniosła embargo na duńską wołowinę, wprowadzone w 2001 r. w związku z zagrożeniem tzw. chorobą szalonych krów (BSE). Wcześniej Japończycy (po 2013 r.) zdecydowali się na otwarcie swojego rynku na dostawy wołowiny z Francji, Irlandii, Holandii oraz Polski.
W I połowie 2015 r. cztery wyżej wymienione kraje dostarczyły do Japonii mięso wołowe o łącznej wartości 4,6 mln EUR. Komisja Europejska z zadowoleniem przyjęła dopuszczenie Danii do eksportu wołowiny do Japonii, podkreślając, że zamierza walczyć o otwarcie tego rynku dla pozostałych krajów Wspólnoty.
Rząd duński zapowiedział, że zamierza rozpocząć wysyłki jęzorów, przepon oraz innych podrobów wołowych do Japonii. W duńskich restauracjach trudno jest znaleźć dania z jęzorów, czy przepon wołowych, tymczasem towary te znajdują duży zbyt na 125 mln rynku japońskim.
Źródło: FAMMU/FAPA