W ciągu pierwszych dwóch tygodni września 2011 ceny wołowiny w Unii wciąż zwyżkowały. W sierpniu 2011 ceny zwiększyły się w stosunku do lipca 2011 we wszystkich państwach członkowskich UE z wyjątkiem Litwy (0,7% spadek) i Portugalii (1,4% spadek).
Największy wzrost cen zaobserwowano w Austrii (o 4,9%), w Niemczech (o 4,6%), we Francji (o 4,5%), a także w Wielkiej Brytanii (o 4,4%). W Polsce cena wieprzowiny kształtowała się na poziomie niższym o 10% od średniej dla całej Unii i niższym o 13% wobec ceny w Niemczech, a także o 8% niższym w porównaniu do Francji.
Od początku tego roku unijne ceny wołowiny utrzymują się na poziomie wyższym o 7-13% od cen z poprzedniego roku.
Prawdopodobnie jesienią ceny wołowiny w UE dalej będą rosły. Ten wzrost cen jest wynikiem utrzymującego się dużego zapotrzebowania na wołowinę na światowym rynku (w Iranie, Egipcie, Korei Południowej, Rosji, Turcji), ale również ograniczonych możliwości eksportowych państw Ameryki Południowej (Brazylii i Argentyny).
Co istotne, eksport unijnej wołowiny, który wywiera korzystny wpływ na ceny, w tym roku rośnie jeszcze szybciej niż w roku ubiegłym. W 2010 r. kraje Unii sprzedały w ekwiwalencie mięsa w sumie 485,2 tys. ton mięsa i żywca wołowego (o 95% więcej w stosunku do roku 2009). KE podaje, że w ciągu pierwszych pięciu miesięcy 2011 roku eksport ten wzrósł o 138% do 218,6 tys. ton.
W II połowie bieżącego roku wywóz wołowiny z UE może zmniejszyć się z uwagi na spadek liczby ubijanych zwierząt. Spadkowy trend znajdzie kontynuację również w roku następnym.
Źródło: FAMMU/FAPA