kps

kps

CenyRolnicze
23 września 2024, Poniedziałek.
Kursy walut wg NBP: USD USD - 3.8571 EUR EUR - 4.2785 GBP GBP - 5.1187 DKK DKK - 0.5736
Archiwum


23.09.2024 13:54 DRÓB, cena tuszki hurt: 8,30-8,80 zł/kg, średnia: 8,52 zł/kg (na podstawie informacji z 13 ubojni)

20.09.2024 MATIF: pszenica GRU24: 216,00 (+0,12%), kukurydza LIS24: 201,75 (+0,62%), rzepak LIS24: 462,75 (-0,32%)

20.09.2024 KUPIĘ 500 WARCHLAKÓW DUŃSKICH, 25 kg, warmińsko-mazurskie, ełcki, 19-335, tel.: 519 815 313

20.09.2024 SPRZEDAM 50 T PSZENŻYTA, trans. rolnika, pomorskie, człuchowski, 77-300, tel.: 508 230 778

18.09.2024 SPRZEDAM 25 T RZEPAKU, trans. firmowy, małopolskie, miechowski, 32-218, tel.: 785 244 421

18.09.2024 SPRZEDAM 100 T KUKURYDZY, trans. firmowy, małopolskie, miechowski, 32-218, tel.: 785 244 421

18.09.2024 SPRZEDAM 4 BYKI, mieszaniec, 660 kg, dolnośląskie, bolesławiecki, 59-706, tel.: 504 706 635

18.09.2024 SPRZEDAM 16 BYKÓW, hf, 750 kg, wielkopolskie, leszczyński, 64-140, tel.: 601 741 432

18.09.2024 KUPIĘ 10 JAŁÓWECZEK MIĘSNYCH, 100 kg, mazowieckie, białobrzeski, 26-806, tel.: 602 630 839

Dodaj komunikat

agrifirm

agrifirm

Francuzi spożywają coraz więcej importowanego drobiu

Redakcja

Organizacja ds. promocji francuskiego drobiu APVF (Association pour la Promotion de la Volaille Française) jest zaniepokojona rosnącym importem drobiu.

Według danych tej organizacji, obecnie 40% mięsa kurcząt i indyków spożywanego we Francji pochodzi z innych krajów. W większych francuskich supermarketach, udział importowanego drobiu jest niższy i wynosi 13%. Wynika to z wymogu oznakowania drobiu z produkcji krajowej od lutego 2014 r.
Oznakowanie takie będzie również wymagane w całej UE od 1 kwietnia br., lecz nie będzie ono obowiązkowe w stosunku do przetworów, jak np. produkty gotowe do spożycia, sałatki czy kanapki. Producenci przetworzonej żywności we Francji zużywają do 60% importowanego mięsa kurcząt i indyków.
W restauracjach francuskich udział ten wzrasta nawet do 80%. APVF chce przekonywać lokalnych producentów i konsumentów do większego spożywania francuskiego drobiu. Jest to jedyny gatunek mięsa, którego konsumpcja systematycznie rośnie. W 2014 r. spożycie mięsa i produktów drobiowych we Francji wzrosło wobec 2013 r. o 2,4%.

 

Źródło: FAMMU/FAPA

 

Loading comments...
Wiadomość z kategorii:

Obserwuj nas w Google News 

i czytaj materiały szybciej niż inni

Google Icons 16 512

Dołącz teraz

POLECAMY


Copyright © CenyRolnicze 2021. All rights reserved | Polityka prywatności i plików cookies | Regulamin serwisu