Według danych Komisji Europejskiej, w maju 2015 r. średnia unijna cena sprzedaży jaj spożywczych klasy L i M wyniosła 116,6 EUR/100 kg i wobec kwietnia obniżyła się o 6,2%.
W stosunku do maja 2014 r. notowania były o 3,4% niższe. Jaja potaniały w skali miesiąca w 20 państwach członkowskich, w największym stopniu w Bułgarii (-20%), Włoszech (-12%), Niemczech i Rumunii (-11%). Wyższe niż przed miesiącem ceny zanotowano tylko w pięciu państwach UE – najdrożej jaja sprzedawano w Finlandii (+5%).
W Polsce ceny obniżyły się wobec kwietnia o 2,8% do 129,9 EUR/100 kg i przewyższały średnią unijną o 11%. W skali roku ceny polskich jaj podniosły się o 8,8%. W maju br. najwięcej za jaja trzeba było zapłacić w Szwecji (ok. 200 EUR/100 kg), a najmniej w Rumunii i Hiszpanii (82-84 EUR/100 kg). Spadkowa tendencja cenowa na unijnym rynku jaj występuje od początku tego roku, jedynie w marcu notowania poszybowały nieznacznie w górę.
Na takie kształtowanie się cen wpływ ma z jednej strony osłabienie popytu wewnętrznego, a z drugiej poprawa opłacalności produkcji jaj w UE z uwagi na obniżki cen pasz dla niosek.
Źródło: FAMMU/FAPA