Według danych Komisji Europejskiej, średnia cena sprzedaży kurcząt brojlerów (tuszki patroszone z szyjami 65%) na rynku unijnym w czerwcu br. wyniosła 192,12 EUR/100 kg i wobec maja wzrosła o 2,1%.
W skali roku ceny były o 2% niższe, a wobec średniej z lat 2010-2014 o 1,5% wyższe. W czerwcu kurczęta podrożały w czternastu państwach członkowskich, w największym stopniu w Belgii (+8,4%) i Polsce (+5,6% do 139,3 EUR/100 kg).
Ceny polskich kurcząt były jednak nadal najniższe w całym ugrupowaniu, stanowiąc 73% średniej unijnej. W dziewięciu krajach UE ceny brojlerów obniżyły się, najbardziej w Portugalii (-3,2%). Najwięcej za kurczęta płacono tradycyjnie w Finlandii i Niemczech (262-263 EUR/100 kg). Od początku tego roku ceny brojlerów w UE wzrosły już o 3,6%, wspierane rosnącym eksportem do krajów trzecich, zwłaszcza na rynki afrykańskie i azjatyckie.
Źródło: FAMMU/FAPA