Już w piątek informowaliśmy, że na rynku brakuje żywca, co wywindowało ceny brojlerów i tuszki. Po weekendzie sytuacja nie uległa zmianie - dziś obserwujemy kolejne, jeszcze wyższe niż piątkowe, podwyżki.
Skup kurczak brojler: 3,50 – 4,05 zł/kg (średnia: 3,86 zł/kg), na podstawie informacji z 17 ubojni na terenie całego kraju (wolny rynek + kontraktacja). Od piątku (04.09.2015 r.) cena minimalna nie zmieniła się, maksymalna natomiast wzrosła o + 0,05 zł/kg, średnia cena wzrosła o + 0,14 zł/kg. Tydzień temu (31.08.2015r.) żywiec kosztował mniej więcej tyle, co dziś, a mianowicie od 3,65 do 4,00 zł.kg (średnio 3,81), natomiast dwa tygodnie temu (24.08.2015 r.) brojlery były zdecydowanie droższe. Ich ceny wahały się w przedziale 3,60-4,30 zł/kg (średnio 4,06 zł/kg).
Sprzedaż kurczak tuszka hurt: 5,70 – 6,30 zł/kg (średnia 5,96 zł/kg, na podstawie informacji z 17 ubojni na terenie całego kraju). Przez ostatnie dwa dni cenę minimalną i maksymalną podniesiono o + 0,40 zł/kg, średnia cena wzrosła więc o + 0,36 zł/kg. Tydzień temu mięso drobiowe kosztowało średnio 5,69 zł/kg, zaś dwa tygodnie temu 6,21 zł/kg.
W pierwszy poniedziałek sierpnia brojlery kosztowały 3,65-4,10 (średnio 3,93 zł/kg), zaś mięso drobiowe 5,70-6,10 (średnio 5,94 zł/kg).
W analogicznym okresie w ubiegłym roku, a więc na początku września (w poniedziałek, 08 września 2014 roku) ceby drobiu spadały. Początek drugiego tygodnia września przyniósł w ubiegłym roku stawki niższe od tych, które obserwujemy dziś. Żywiec osiągał poziom maksymalnie 3,85 zł, a średnia cena tuszki nie przekraczała granicy 5,50 zł. Wg danych portalu CenyRolnicze.pl, brojlera wyceniano na 3,50-3,85 zł/kg (3,70 zł/kg), tuszkę firmy wyceniały na poziomie 5,20-5,90 zł/kg (średnio 5,47 zł/kg).
Podane ceny netto (bez VAT).
Źródło: http://www.cenyrolnicze.pl/drob/kurczaki-kury