W pierwszym półroczu br. Francja sprowadziła zza granicy (z UE i spoza UE) 253,3 tys. ton produktów z kurcząt – o 5,6% więcej niż w tym samym okresie 2014 r.
Jednocześnie eksport wzrósł o 3,7% do 224 tys. ton. W samym czerwcu import był o 11% wyższy, a eksport o 12%
wyższy w skali roku. Zakupy francuskiego mięsa kurcząt zwiększyły głównie kraje afrykańskie. Wzrósł także eksport mięsa indyczego – o 9% do 39,4 tys. ton, natomiast import zmalał o 7% do 23,4 tys. ton.
Produkcja mięsa kurcząt we Francji od stycznia do sierpnia br. wyniosła 979 tys. ton i była o 1,5% wyższa niż rok wcześniej. Spożycie tego gatunku mięsa wzrosło o 3%. Produkcja mięsa indyczego spadła o 3% do 197,5 tys. ton, a spożycie było o 6% niższe.
Źródło: FAMMU/FAPA