W poniedziałek informowaliśmy o kilkugroszowych podwyżkach. Z zebranych dziś informacji wynika, że mięso drobiowe jest obecnie przeceniane, natomiast żywiec utrzymuje swoją cenę. Ubojnie nie podają przyczyny osłabiania się tuszki. Warto jednak podkreślić, że od kilku tygodni w cennikach nie dochodzi do gwałtownych ruchów, co było powszechne na przykład w okresie letnim. Obecnie zmiany wynoszą co najwyżej kilka groszy w górę lub w dół w ciągu dwóch dni. Warto prześledzić poniższą analizę, aby przekonać się, jak w przeciągu ostatniego miesiąca kształtowały się ceny drobiu w Polsce.
Skup kurczak brojler: 3,30 – 3,50 zł/kg (średnia: 3,45 zł/kg), na podstawie informacji z 19 ubojni na terenie całego kraju (wolny rynek + kontraktacja). Od poniedziałku (02.11.2015 r.) ceny żywca nie zmieniły się. Tydzień temu (28.10.2015 r.) żywiec kosztował średnio zaledwie 3 grosze mniej niż dziś. Ubojnie w całej Polsce podały portalowi CenyRolnicze.pl stawki w przedziale 3,30 – 3,55 zł/kg (średnia: 3,42 zł/kg). Natomiast dwa tygodnie temu (19.10.2015 r.) ceny brojlerów wynosiły 3,30 – 3,60 zł/kg (średnia: 3,47 zł/kg).
Sprzedaż kurczak tuszka hurt: 4,80 – 5,40 zł/kg (średnia 5,09 zł/kg), na podstawie informacji z 19 ubojni na terenie całego kraju. Przez ostatnie dwa dni cena minimalna spadła o - 0,10 zł/kg, maksymalna utrzymywana jest na tym samym poziomie, średnia spadła o - 0,07 zł/kg. Tydzień temu mięso drobiowe kosztowało średnio 5,06 zł/kg, zaś dwa tygodnie temu 5,15 zł/kg.
Na początku października (w środę, 07.10.2015 r.) ceny żywca i mięsa były minimalnie wyższe niż dziś. Brojlery kosztowały wówczas 3,30 – 3,50 zł/kg (średnia: 3,47 zł/kg), natomiast mięso: 4,80 – 5,40 zł/kg (średnia 5,12 zł/kg).
W analogicznym okresie w ubiegłym roku (w środę, 05.11.2014 roku), a więc w tygodniu przypadającym po Święcie Zmarłych ceny drobiu były minimalnie podnoszone. Żywiec osiągał wówczas poziom maksymalnie 3,55 zł/kg, a mięso 5,20 zł/kg. Wg danych portalu CenyRolnicze.pl, brojlera wyceniano na 3,35 – 3,55 zł/kg (średnia: 3,41 zł/kg), tuszkę firmy wyceniały na poziomie 4,80 – 5,20 zł/kg (średnia 4,95 zł/kg).
Podane ceny netto (bez VAT).
Źródło: http://www.cenyrolnicze.pl/drob/kurczaki-kury