Producenci trzody chlewnej mówią od kilku dni o dramatycznej sytuacji i zupełnym braku opłacalności produkcji spowodowanym kolejnymi obniżkami cen świń rzeźnych za Odrą. Drobiarze też nie patrzą z optymizmem w przyszłość. Została dziś złamana granica 3 złotych za żywiec, a mięso kosztuje maksymalnie 5 złotych. Powodem, jak już informowaliśmy wcześniej, jest duża ilość brojlerów na rynku. Wiele osób mówi natomiast o sprowadzaniu taniego mięsa z Niemiec, co wpływa na słabnięcie cen w Polsce.
Jesień dla polskich producentów nie jest więc kolorowa. Obecny stan rzeczy sprawia, że wielu właścicieli zastanawia się nad zasadnością dalszego inwestowania i utrzymywania produkcji, do której za chwilę trzeba będzie dokładać. Ministerstwo rolnictwa na przyszły tydzień zapowiedziało spotkanie producentów i przetwórców wieprzowiny. Czy dojdzie do konsolidacji rolników? Wydaje się, że dziś gra w jednej drużynie to jedyne wyjście z patowej sytuacji, w jaką wpędzani są producenci trzody chlewnej, a także podążający za nimi drobiarze.
Skup kurczak brojler: 2,80 – 3,30 zł/kg (średnia: 3,09 zł/kg), na podstawie informacji z 21 ubojni na terenie całego kraju (wolny rynek + kontraktacja). Od poniedziałku (23.11.2015 r.) cena minimalna została obniżona o - 0,20 zł/kg, maksymalna została utrzymana, średnia spadła o kolejne - 0,06 zł/kg. Tydzień temu (18.11.2015 r.) żywiec kosztował średnio 16 groszy więcej niż dziś. Ubojnie w całej Polsce podały portalowi CenyRolnicze.pl stawki w przedziale 3,10 – 3,40 zł/kg (średnia: 3,25 zł/kg). Natomiast dwa tygodnie temu* (09.11.2015 r.) ceny brojlerów wynosiły 3,25 – 3,45 zł/kg (średnia: 3,32 zł/kg).
Sprzedaż kurczak tuszka hurt: 4,30 – 5,00 zł/kg (średnia 4,65 zł/kg), na podstawie informacji z 22 ubojni na terenie całego kraju. Od poniedziałku cena minimalna i maksymalna zostały obniżone o - 0,10 zł/kg, co spowodowało, że średnia spadła o - 0,09 zł/kg. Tydzień temu mięso drobiowe kosztowało średnio 4,87 zł/kg, zaś dwa tygodnie temu 4,91 zł/kg.
W ubiegłym roku w tym samym okresie, a więc w 48. tygodniu ceny drobiu, wg danych uzyskanych przez portal CenyRolnicze.pl, wyglądały następująco (dane z 26.11.2014 r.):
brojler 3,30 – 3,70 zł/kg (średnia: 3,50 zł/kg),
tuszka 4,90 – 5,40 zł/kg (średnia 5,10 zł/kg).
Podane ceny netto (bez VAT).
Źródło: http://www.cenyrolnicze.pl/drob/kurczaki-kury
* porównanie sprzed dwóch tygodni jest niemożliwe, ponieważ był to dzień wolny (Święto Niepodległości), dlatego brane pod uwagę są dane z poniedziałku 9.11.2015 r.