Na rynku wciąż jest dużo żywca, co wpływa na dalsze przeceny. Wydaje się, że taniej być już nie może. A jednak. W porównaniu z piątkiem, dziś drób kosztuje mniej nawet o 14 groszy. Przypominamy, że za dwa tygodnie rozpocznie się okres przedświąteczny. Polacy już teraz zaczynają robić zapasy na Boże Narodzenie, a towaru na rynku jest za dużo. Taka sytuacja rok temu była nie do pomyślenia. Wystarczy spojrzeć, jakie stawki obowiązywały na koniec 2014 roku.
Skup kurczak brojler: 2,70 – 3,20 zł/kg (średnia: 2,88 zł/kg), na podstawie informacji z 17 ubojni na terenie całego kraju (wolny rynek + kontraktacja). Od piątku (04.12.2015 r.) cena maksymalna została obniżona o - 0,10 zł/kg, minimalna została utrzymana, średnia spadła o kolejne - 0,10 zł/kg. Tydzień temu (30.11.2015 r.) żywiec kosztował średnio 20 groszy więcej niż dziś. Ubojnie w całej Polsce podały portalowi CenyRolnicze.pl stawki w przedziale 2,90 – 3,30 zł/kg (średnia: 3,08 zł/kg). Natomiast dwa tygodnie temu (23.11.2015 r.) ceny brojlerów wynosiły 3,00 – 3,30 zł/kg (średnia: 3,15 zł/kg).
Sprzedaż kurczak tuszka hurt: 4,10 – 4,70 zł/kg (średnia 4,35 zł/kg), na podstawie informacji z 19 ubojni na terenie całego kraju. Od piątku ceny minimalna i maksymalna zostały obniżone o - 0,10 zł/kg, co przełożyło się na spadek średniej o - 0,14 zł/kg. Tydzień temu mięso drobiowe kosztowało średnio 4,64 zł/kg, zaś dwa tygodnie temu 4,74 zł/kg.
W ubiegłym roku w tym samym okresie, a więc w 50. tygodniu ceny drobiu, wg danych uzyskanych przez portal CenyRolnicze.pl, wyglądały następująco (dane z 08.12.2014 r.):
brojler 3,40 – 3,70 zł/kg (średnia: 3,58 zł/kg),
tuszka 5,00 – 5,40 zł/kg (średnia 5,20 zł/kg).
Podane ceny netto (bez VAT).
Źródło:http://www.cenyrolnicze.pl/drob/kurczaki-kury