Ceny żywca po Nowym Roku nie uległy zasadniczo zmianom. Mięso z kolei drożeje o 7 groszy w porównaniu z notowaniami z 30 grudnia.
Skup kurczak brojler: 3,00 – 3,20 zł/kg (średnia: 3,16 zł/kg, na podstawie informacji z 17 ubojni na terenie całego kraju, wolny rynek + kontraktacja). Od ostatnich notowań (środa 30.12.2015 r.) ceny minimalna i maksymalna żywca nie zmieniły się, średnia wzrosła natomiast o + 0,02 zł/kg. Tydzień temu (28.12.2015 r.) brojlery kosztowały 3,00 – 3,30 zł/kg (średnia: 3,12 zł/kg), dwa tygodnie temu (21.12.2015 r.) 3,00 – 3,20 zł/kg (średnia: 3,11 zł/kg).
Sprzedaż kurczak tuszka hurt: 4,80 – 5,50 zł/kg (średnia 5,11 zł/kg, na podstawie informacji z 18 ubojni na terenie całego kraju). Od środy cena minimalna nie zmieniła się, maksymalna wzrosła o + 0,10 zł/kg, średnia z kolei wzrosła o + 0,07 zł/kg. Tydzień temu mięso drobiowe kosztowało 4,65 – 5,30 zł/kg (średnia 4,97 zł/kg), dwa tygodnie temu 4,50 – 5,20 zł/kg (średnia 4,86 zł/kg).
W ubiegłym roku w tym samym okresie, a więc w 1. tygodniu ceny drobiu, wg danych uzyskanych przez portal CenyRolnicze.pl, wyglądały następująco (dane z 05.01.2015 r.):
brojler 3,30 – 3,60 zł/kg (średnia: 3,38 zł/kg),
tuszka 4,80 – 5,30 zł/kg (średnia 5,08 zł/kg).
Podane ceny netto (bez VAT).
Źródło:
http://www.cenyrolnicze.pl/drob/kurczaki-kury
http://www.cenyrolnicze.pl/mieso/drob