Dzisiejsze informacje z ubojni przyniosły znaczne podwyżki cen drobiu. Średnia stawka żywca wzrosła do 3,25 zł/kg, zaś mięsa aż do 5,31 zł/kg. Nikt nie podał jednak przyczyny takiego obrotu sprawy. Wydaje się, że po zamieszaniu, jakie wywołały tygodnie świąteczno-noworoczne i mniejsza liczba dni ubojowych, rynek drobiu dopiero wraca do normy. Dziś mówi się o możliwych obniżkach w poniedziałek. Jak jednak wiele razy wspominaliśmy, drobiarstwo to sektor tak nieprzewidywalny, że trudno w stu procentach cokolwiek przewidzieć.
Skup kurczak brojler: 3,10 – 3,40 zł/kg (średnia: 3,25 zł/kg, na podstawie informacji z 18 ubojni na terenie całego kraju, wolny rynek + kontraktacja). Od ostatnich notowań (poniedziałek 04.01.2016 r.) cena minimalna żywca została podniesiona o + 0,10 zł/kg, maksymalna o + 0,20 zł/kg, średnia wzrosła natomiast o + 0,09 zł/kg. Tydzień temu (30.12.2015 r.) brojlery kosztowały 3,00 – 3,20 zł/kg (średnia: 3,14 zł/kg).
Sprzedaż kurczak tuszka hurt: 5,10 – 5,60 zł/kg (średnia 5,31 zł/kg, na podstawie informacji z 16 ubojni na terenie całego kraju). Od poniedziałku cena minimalna została podniesiona o + 0,30 zł/kg, maksymalna o + 0,10 zł/kg, średnia z kolei wzrosła o + 0,20 zł/kg. Tydzień temu mięso drobiowe kosztowało 4,80 – 5,40 zł/kg (średnia 5,04 zł/kg).
Bieżące notowanie |
Poprzednie notowania |
Poprzedni tydzień |
Poprzedni miesiąc |
Poprzedni rok |
brojler |
3,00 – 3,20 (3,16) |
3,00 – 3,20 (3,14) |
2,70 – 3,30 (2,98) |
3,30 – 3,50 (3,36) |
tuszka |
4,80 – 5,50 (5,11) |
4,80 – 5,40 (5,04) |
4,20 – 4,80 (4,49) |
4,70 – 5,30 (5,02) |
* podane ceny w zł/kg, w nawiasach podano średnie stawki w konkretnym dniu.
Podane ceny netto (bez VAT).
Źródło:
http://www.cenyrolnicze.pl/drob/kurczaki-kury
http://www.cenyrolnicze.pl/mieso/drob