Według danych Komisji Europejskiej, w lutym br. średnia unijna cena sprzedaży jaj spożywczych klasy L i M wyniosła 120,5 EUR/100 kg i wobec stycznia nie zmieniła się.
W skali roku notowania były o 8% niższe. Jaja potaniały w lutym w 19 państwach członkowskich, w największym stopniu na Łotwie (-10%).
W Polsce ceny spadły o 0,5% do 123,9 EUR/100 kg i przewyższały średnią unijną o 2,8%. W skali roku polskie jaja potaniały o 9,6%.
Wzrost cen jaj w lutym zaobserwowano w 5 państwach UE, największy miał miejsce w Niemczech (+13%). Najwięcej jaja kosztowały tradycyjnie w Szwecji (200 EUR/100 kg), a najmniej w Hiszpanii (86 EUR/100 kg). Ceny jaj w UE zaczęły obniżać się pod koniec ubiegłego roku wraz ze spadkiem cen zbóż i pasz.
Źródło: FAMMU/FAPA