zm skiba

kojs

CenyRolnicze
30 kwietnia 2024, Wtorek.
Kursy walut wg NBP: USD USD - 4.0341 EUR EUR - 4.3213 GBP GBP - 5.0598 DKK DKK - 0.5794
Archiwum


30.04.2024 MATIF: pszenica MAJ24: 205,00 (-1,56%), kukurydza CZE24: 201,00 (-3,60%), rzepak MAJ24: 439,50 (-0,17%)

29.04.2024 13:46 DRÓB, cena tuszki hurt: 7,70-8,90 zł/kg, średnia: 8,36 zł/kg (na podstawie informacji z 11 ubojni)

29.04.2024 SPRZEDAM 6 BYKÓW, mięsny, 600 kg, świętokrzyskie, kielecki, 26-004, tel.: 506 619 161

26.04.2024 SPRZEDAM 40 T PSZENŻYTA, trans. firmowy, mazowieckie, węgrowski, 07-111, tel.: 513 811 367

26.04.2024 SPRZEDAM 10 T GROCHU, trans. firmowy, zachodniopomorskie, świdwiński, 78-314, tel.: 608 672 204

25.04.2024 SPRZEDAM 40 T RZEPAKU, trans. firmowy, śląskie, zawierciański, 42-436, tel.: 513 159 150

Dodaj komunikat

agrifirm

kowalczyk

USA: Władze akceptują sprzedaż mięsa drobiowego z laboratorium. To bezkształtna masa

Redakcja
mięso z laboratorium, sztuczne mięso

Wpływowa amerykańska Food and Drug Administration (FDA), która decyduje o tym jaka żywność i które leki mogą być powszechnie sprzedawane w Stanach Zjednoczonych wydała przełomową decyzję oznajmiając, że mięso drobiowe z laboratoryjnych hodowli komórkowych jest bezpieczne dla spożywania przez ludzi.

 

Jak informuje Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz, FDA prowadzi postępowanie związane z dopuszczeniem mięsa z laboratorium na wniosek UPSIDE Foods. Co więcej, FDA wyraziła opinię, że produkty mięsne z laboratorium w niedalekiej przyszłości mogą stać się powszechne na rynku amerykańskim.

 

Mięso laboratoryjne jest istotnym kompromisem pomiędzy mięsem pozyskiwanym tradycyjnie poprzez chów i ubój kurcząt, a tak zwanym „mięsem roślinnym” czyli mieszaniną roślinnych składników smakiem przypominających mięso. Dla organizacji prozwierzęcych taki rodzaj mięsa jest bowiem mięsem pozyskiwanym etycznie ponieważ do hodowli laboratoryjnej potrzeba bardzo niewielkiej ilości komórek pozyskanych od żywych ptaków. Co więcej, mięso wyhodowane w laboratorium jest identyczne chemicznie oraz smakowo z mięsem kurcząt dostarczanych do skupu żywca. Jedyną różnicą jest forma. O ile bowiem tradycyjne mięso z kurcząt ma formę tuszek, piersi, skrzydełek czy nóg, o tyle mięso laboratoryjne stanowi bezkształtną masę, która w niczym nie przypomina tradycyjnego asortymentu. Doskonale nadaje się jednak do dań z kurcząt.

 

 

Źródło: KIPDiP

Loading comments...
Wiadomość z kategorii:

Obserwuj nas w Google News 

i czytaj materiały szybciej niż inni

Google Icons 16 512

Dołącz teraz

POLECAMY


Copyright © CenyRolnicze 2021. All rights reserved | Polityka prywatności i plików cookies | Regulamin serwisu