kps

kojs

CenyRolnicze
25 września 2024, Środa.
Kursy walut wg NBP: USD USD - 3.8117 EUR EUR - 4.2634 GBP GBP - 5.1001 DKK DKK - 0.5717
Archiwum


23.09.2024 13:54 DRÓB, cena tuszki hurt: 8,30-8,80 zł/kg, średnia: 8,52 zł/kg (na podstawie informacji z 13 ubojni)

20.09.2024 MATIF: pszenica GRU24: 216,00 (+0,12%), kukurydza LIS24: 201,75 (+0,62%), rzepak LIS24: 462,75 (-0,32%)

20.09.2024 KUPIĘ 500 WARCHLAKÓW DUŃSKICH, 25 kg, warmińsko-mazurskie, ełcki, 19-335, tel.: 519 815 313

20.09.2024 SPRZEDAM 50 T PSZENŻYTA, trans. rolnika, pomorskie, człuchowski, 77-300, tel.: 508 230 778

Dodaj komunikat

modele rolnicze

kowalczyk

Brazylijski potentat zainwestuje dziesiątki milionów dolarów w badania nad mięsem komórkowym

Paweł Hetnał
mięso z laboratorium, sztuczne mięso

Brazylijska firma mięsna JBS rozpoczęła budowę pierwszego centrum badawczego zajmującego się produkcją mięsa poprzez hodowlę komórkową. Zakład doświadczalny zostanie zlokalizowany Florianópolis w brazylijskiej prowincji Santa Catarina i zostanie otwarty pod koniec przyszłego roku. JBS zainwestuje 22 miliony dolarów w laboratoria i zakład pilotażowy.

 

Nad projektem będzie pracować zespół naukowy składający się z 25 wyspecjalizowanych badaczy. Głównym celem jest zwiększenie wydajności produkcji mięsa poprzez hodowlę komórkową.

 

Zespół naukowców JBS pracuje już w tymczasowych placówkach w Florianópolis. Obecnie nacisk położony jest na badania nad hodowlą komórek wołowych. Łącznie JBS spodziewa się zainwestować około 62 miliony dolarów w trzech fazach. W końcowym etapie zostanie zbudowany model na skalę przemysłową, aby wykazać techniczną i ekonomiczną opłacalność hodowli mięsa.

 

JBS ma już 51 procent udziałów w hiszpańskiej firmie Biotech Foods, która obecnie prowadzi pilotażowy zakład w San Sebastián. Pod koniec ubiegłego roku firma rozpoczęła budowę wartego 41 milionów dolarów obiektu do hodowli wołowiny. Budowa fabryki powinna zakończyć się w połowie 2024 roku. Biotech Foods spodziewa się produkować ponad 1000 ton mięsa rocznie, z możliwością zwiększenia mocy do 4000 ton rocznie.

 

Oczekuje się, że po osiągnięciu etapu komercyjnego, hodowane mięso JBS trafi do konsumentów początkowo w postaci produktów gotowych do spożycia, takich jak burgery, kiełbaski i klopsiki. Według JBS technologia ta ma potencjał do produkcji nie tylko wołowiny, ale także kurczaków, wieprzowiny i ryb.

 

 

Źródło: Pig Business

Paweł Hetnał
Autor: Paweł Hetnał
Paweł Hetnał – absolwent Akademii Techniczno-Humanistycznej w Bielsku-Białej. Wieloletni dziennikarz portali i gazet lokalnych z terenu Podbeskidzia.

Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
Najnowsze artykuły autora:

Loading comments...
Wiadomość z kategorii:

Obserwuj nas w Google News 

i czytaj materiały szybciej niż inni

Google Icons 16 512

Dołącz teraz

POLECAMY


Copyright © CenyRolnicze 2021. All rights reserved | Polityka prywatności i plików cookies | Regulamin serwisu