kps

kps

CenyRolnicze
24 września 2024, Wtorek.
Kursy walut wg NBP: USD USD - 3.8300 EUR EUR - 4.2668 GBP GBP - 5.1237 DKK DKK - 0.5722
Archiwum


23.09.2024 13:54 DRÓB, cena tuszki hurt: 8,30-8,80 zł/kg, średnia: 8,52 zł/kg (na podstawie informacji z 13 ubojni)

20.09.2024 MATIF: pszenica GRU24: 216,00 (+0,12%), kukurydza LIS24: 201,75 (+0,62%), rzepak LIS24: 462,75 (-0,32%)

20.09.2024 KUPIĘ 500 WARCHLAKÓW DUŃSKICH, 25 kg, warmińsko-mazurskie, ełcki, 19-335, tel.: 519 815 313

20.09.2024 SPRZEDAM 50 T PSZENŻYTA, trans. rolnika, pomorskie, człuchowski, 77-300, tel.: 508 230 778

18.09.2024 SPRZEDAM 25 T RZEPAKU, trans. firmowy, małopolskie, miechowski, 32-218, tel.: 785 244 421

18.09.2024 SPRZEDAM 100 T KUKURYDZY, trans. firmowy, małopolskie, miechowski, 32-218, tel.: 785 244 421

18.09.2024 SPRZEDAM 4 BYKI, mieszaniec, 660 kg, dolnośląskie, bolesławiecki, 59-706, tel.: 504 706 635

18.09.2024 SPRZEDAM 16 BYKÓW, hf, 750 kg, wielkopolskie, leszczyński, 64-140, tel.: 601 741 432

18.09.2024 KUPIĘ 10 JAŁÓWECZEK MIĘSNYCH, 100 kg, mazowieckie, białobrzeski, 26-806, tel.: 602 630 839

Dodaj komunikat

agrifirm

modele rolnicze

Włochy: Za obrót mięsem z probówki grozi kara grzywny do 150 tys. EUR

Redakcja
mięso z laboratorium, sztuczne mięso

Włochom, znanym z bogatej tradycji kulinarnej i doskonałej kuchni, grożą kary nałożone przez Unię Europejską za niedawno uchwaloną ustawę zakazującą hodowli mięsa w laboratoriach. Ta przewiduje surowe kary za wprowadzanie do obrotu handlowego takiej imitacji mięsa.

 

Ustawę zaproponował Francesco Lollobrigida, Minister Rolnictwa i Suwerenności Żywnościowej i została już zatwierdzona przez Senat. Celem ustawy jest ochrona dziedzictwa kulinarnego Włoch i źródeł utrzymania rolników. Zabrania produkcji, sprzedaży i spożycia żywności pochodzącej z kultur komórkowych lub tkanek uzyskanych od kręgowców. Osoby naruszające nowe zasady zostaną ukarane grzywną do 150 000 euro i mogą zostać zamknięte, a właściciele ryzykują utratę uprawnień do finansowania rządowego na trzy lata.

 

Fakt, że Włochy stały się pierwszym krajem, który wprowadził zakaz hodowli mięsa w laboratoriach, napawał Lollobrigidę dumą. Takie posunięcie pokazuje, że Italia jest liderem w zakresie bezpieczeństwa żywnościowego i ochrony dziedzictwa kulturowego. Jednak pomimo ambicji Włoch zakaz sprzedaży mięsa pochodzącego z hodowli laboratoryjnej wzbudził pewne pytania i kontrowersje. Zwolennicy tej nowej technologii uważają, że może ona być odpowiedzią na rosnące obawy dotyczące bezpieczeństwa żywnościowego i etyki, a także sposobem na zmniejszenie negatywnego wpływu hodowli zwierząt na środowisko.

 

Hodowla mięsa w laboratorium, znana również jako „czyste mięso” lub „mięso z probówki”, opiera się na wykorzystaniu komórek zwierzęcych do wytworzenia pożywienia. W ten sposób powstaje mięso bez konieczności odhowu i zabijania zwierząt, co może być atrakcyjne z etycznego punktu widzenia i zmniejszonego śladu ekologicznego. Przeciwnicy tej technologii obawiają się jednak potencjalnego negatywnego wpływu na tradycyjne rolnictwo i lokalnych rolników. Uważają, że zakaz mięsa hodowanego w laboratorium może zagrozić dobrobytowi gospodarczemu i dziedzictwu kraju.

 

Być może w przyszłości Włochy i inne kraje znajdą kompromisowe rozwiązanie, które uwzględnia zarówno potrzeby rolników, jak i nowe technologie. Być może pojawią się przepisy kontrolujące i regulujące produkcję i sprzedaż mięsa hodowanego w laboratorium, aby zrównoważyć potrzeby konsumentów, wymagania środowiskowe i interesy rolnictwa. Ostatecznie decyzja o zakazie mięsa hodowanego w laboratoriach we Włoszech odzwierciedla złożone dylematy, przed którymi stoją kraje na całym świecie: jak zrównoważyć tradycyjne wartości i innowacje, etykę i ekonomię, ochronę środowiska i potrzeby konsumentów.

 

 

Źródło: Ukr Agro Consult

Loading comments...
Wiadomość z kategorii:

POLECAMY


Copyright © CenyRolnicze 2021. All rights reserved | Polityka prywatności i plików cookies | Regulamin serwisu