- Wprowadzamy systemowe rozwiązania chroniące tradycyjne nazwy wyrobów mięsnych. Z mojej inicjatywy przygotowany został projekt rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi w sprawie znakowania poszczególnych rodzajów środków spożywczych. Celem nowelizacji rozporządzenia jest wprowadzenie zasad stosowania określeń́ "szynka" „wędlina”, „wędzonka” i „kiełbasa” – informuje wiceminister rolnictwa, Janusz Kowalski.
- Projektowane przepisy pozwolą̨ na ochronę określeń stosowanych zwyczajowo do opisu produktów mięsnych. Zgodnie z rozporządzeniem, nazw takich jak: szynka, wędlina, wędzonka i kiełbasa, będzie można używać tylko dla towarów wyprodukowanych z mięsa. Projekt został skierowany do konsultacji społecznych, ale już ten moment spotkał się z pozytywną oceną branży – pisze w mediach społecznościowych Kowalski.
- Branża mięsna długo oczekiwała na wprowadzenie działań skutkujących zakazem nazewnictwa produktów roślinnych określeniami mięsnymi. Projekt rozporządzenia z dnia 5 grudnia 2023 roku jest bez wątpienia słusznym kierunkiem – uważają przedstawiciele branży mięsnej.
Jak podkreśla polityk Solidarnej Polski, proponowane zasady znakowania przyczynią się do zapewnienia ochrony interesów konsumentów, dając im możliwość dokonywania świadomego wyboru spożywanej przez nich żywności a także ochrony rynku produktów mięsnych.