zm skiba

skiba

CenyRolnicze
24 września 2024, Wtorek.
Kursy walut wg NBP: USD USD - 3.8300 EUR EUR - 4.2668 GBP GBP - 5.1237 DKK DKK - 0.5722
Archiwum


23.09.2024 13:54 DRÓB, cena tuszki hurt: 8,30-8,80 zł/kg, średnia: 8,52 zł/kg (na podstawie informacji z 13 ubojni)

20.09.2024 MATIF: pszenica GRU24: 216,00 (+0,12%), kukurydza LIS24: 201,75 (+0,62%), rzepak LIS24: 462,75 (-0,32%)

20.09.2024 KUPIĘ 500 WARCHLAKÓW DUŃSKICH, 25 kg, warmińsko-mazurskie, ełcki, 19-335, tel.: 519 815 313

20.09.2024 SPRZEDAM 50 T PSZENŻYTA, trans. rolnika, pomorskie, człuchowski, 77-300, tel.: 508 230 778

18.09.2024 SPRZEDAM 25 T RZEPAKU, trans. firmowy, małopolskie, miechowski, 32-218, tel.: 785 244 421

18.09.2024 SPRZEDAM 100 T KUKURYDZY, trans. firmowy, małopolskie, miechowski, 32-218, tel.: 785 244 421

18.09.2024 SPRZEDAM 4 BYKI, mieszaniec, 660 kg, dolnośląskie, bolesławiecki, 59-706, tel.: 504 706 635

18.09.2024 SPRZEDAM 16 BYKÓW, hf, 750 kg, wielkopolskie, leszczyński, 64-140, tel.: 601 741 432

18.09.2024 KUPIĘ 10 JAŁÓWECZEK MIĘSNYCH, 100 kg, mazowieckie, białobrzeski, 26-806, tel.: 602 630 839

Dodaj komunikat

kowalczyk

agrifirm

Polska mięsem się zajada. Szczególnie stawiamy na wieprzowinę

Redakcja
spożycie mięsa, spożycie wołowiny, wieprzowina

- Polacy jedzą więcej mięsa niż średnio mieszkańcy pozostałych krajów należących do Unii Europejskiej. W skali roku różnica wynosi 5,2 kg na osobę – czytamy w publikacji portalu 300gospodarka.pl.

 

- Pod względem wielkości konsumpcji mięsa, jesteśmy w czołówce wśród Europejczyków. Spożywamy średnio 73,2 kg mięsa rocznie na osobę, podczas gdy średnia europejska wynosi 67,9 kg. Większość Polaków (89 proc.) je mięso częściej niż raz w tygodniu. (…) Wyróżnia nas też ilość zjadanej wieprzowiny. Konsumujemy jej aż o 13,8 kg więcej rocznie per capita w porównaniu z innymi unijnymi państwami – informuje 300gospodarka.pl powołując się na raport PwC „Co, ile i jak jemy? Stan rynku mięsa w Polsce w 2023 r. ”.

 

- Dodatkowo struktura konsumpcji mięsa w Polsce wyróżnia się na tle Unii Europejskiej (ale też krajów OECD). Polacy niemal dwa razy częściej jedzą wieprzowinę niż drób. Natomiast wołowina konsumowana jest jedynie okazjonalnie. O takich a nie innych wyborach decydują cena oraz łatwość przygotowania posiłku. Mimo że nad Wisłą jesteśmy przywiązani do mięsa, eksperci firmy audytorskiej PwC uważają, że konsumpcja mięsa per capita w Polsce będzie nieznacznie spadać w średnim terminie. I w 2027 r. wyniesie 72,7 kg mięsa rocznie na osobę – czytamy w publikacji portalu 300gospodarka.pl

 

- W krótkim okresie oczekiwany jest wzrost konsumpcji mięsa w Polsce, który napędzany będzie przez wzrost zamożności, natomiast w długim okresie spodziewane jest nasycenie się rynku przekładające się na powolny spadek spożycia mięsa – możemy przeczytać w raporcie PwC pt.

 

Jak podaje 300gospodarka.pl, zdaniem specjalistów wzrost zamożności Polaków przełoży się również na zmiany w wybieranych rodzajach mięsa – wzrośnie udział wołowiny, która obecnie stanowi jedynie niewielki procent konsumpcji. Zmiana preferencji żywieniowych dotyczyć będzie również częstszego wyboru drobiu i częściowej rezygnacji z wieprzowiny.

 

 

Źródło: 300gospodarka.pl

Loading comments...
Wiadomość z kategorii:

Obserwuj nas w Google News 

i czytaj materiały szybciej niż inni

Google Icons 16 512

Dołącz teraz

POLECAMY


Copyright © CenyRolnicze 2021. All rights reserved | Polityka prywatności i plików cookies | Regulamin serwisu