Jak wynika z danych KE w połowie października 2011 cena reprezentatywna wieprzowiny (kl. E) dla całej Unii osiągnęła poziom 155,18 euro/100 kg i była o 12,8% wyższa wobec poziomu z ubiegłego roku.
Ceny wieprzowiny np. we Francji, w Polsce i we Włoszech wykazywały wzrostowy trend pierwszy raz od końca lipca 2011. Jest to związane ze spadkiem podaży świń przeznaczonych na ubój. Podobna tendencja zaobserwowana została również w Danii, gdzie od kilku tygodni następuje wzrost cen, z uwagi na niższą podaż.
W połowie października tego roku cena reprezentatywna wieprzowiny w Danii wynosiła 142,52 euro/100 kg, a więc była o 13% wyższa w porównaniu z zeszłym rokiem.
We Francji cena reprezentatywna wieprzowiny ukształtowała się na poziomie 146 euro/100 kg w stosunku do 128 euro/100 kg w roku 2010.
We Włoszech zanotowano najwyższy wzrost ceny reprezentatywnej wieprzowiny (o ponad 20%); osiągnęła ona poziom 190,77 euro/100 kg (od końca lipca 2011 nastąpił jej wzrost aż o 9,3%).
W Niemczech cena reprezentatywna wieprzowiny utrzymuje stabilny poziom. Z uwagi na silny popyt na rynku wewnętrznym i za granicą trend ten najprawdopodobniej będzie kontynuowany w kolejnych tygodniach.
W Hiszpanii i w Wielkiej Brytanii ceny wieprzowiny nieznacznie spadły (ale ich poziom jest i tak dużo wyższy niż rok temu).
Obserwowane obecnie wzmocnienie cen wieprzowiny w UE jest odbiciem podobnych trendów na światowym rynku. W Kanadzie, w USA, a także w Chinach można zauważyć istotny wzrost cen żywca oraz mięsa wieprzowego.
Źródło: FAMMU/FAPA