W Hiszpanii hodowla trzody chlewnej kwitnie. Pojawiają się nowe inwestycje, a stado regularnie wzrasta. To odwrotny trend od tego obserwowanego w Niemczech, Holandii czy Danii.
Latem tego roku liczba świń w Niemczech spadła o 3,5% do 25,96 mln zwierząt. Także liczba loch zmniejszyła się o 2,9% do 1,81 miliona w porównaniu z rokiem poprzednim. Tym samym ilość świń utrzymywanych za Odrą spadła do najniższego poziomu od 2004 r.
W Hiszpanii sytuacja wyglądała zupełnie inaczej. Tam odnotowano wzrost o 1,1% do 30,46 mln sztuk. Niemniej tendencja wzrostowa nie była tak silna jak w latach poprzednich. Tylko w ciągu ostatnich pięciu lat hiszpańscy producenci zwiększyli liczbę stad trzody chlewnej o ponad 5 milionów, czyli jedną piątą. Zapotrzebowanie na zwierzęta rzeźne nie powinno się zmniejszać, ponieważ niedawno otwarto w miejscowości Huesca nową dużą rzeźnię Literia Meat z grupy Pini o rocznej wydajności 7 milionów świń. Być może dlatego Hiszpanie, w przeciwieństwie do wszystkich innych państw członkowskich UE, zwiększyli liczbę utrzymywanych macior. Mianowicie o 1,6% do 2,54 miliona sztuk. Według Eurostatu, wzrost kiczny świń na terenie UE odnotowano tylko we Francji, z bilansem dodatnim na poziomie 1%.
W innych krajach, takich jak Dania czy Holandia, producenci trzody zmniejszali swoje stada w porównaniu z latem 2018 roku. Duńscy hodowcy świń zmniejszyli swoje stado o 2,5% do 12,55 mln sztuk i okroili hodowlę loch o 3,3% do 1,23 mln zwierząt. Także holenderscy producenci odnotowali spadek świń o 0,7% do 12,30 mln i zmniejszyli liczbę macior o 3,2% do 1,02 mln.
Według analiz rynkowych stosunkowo niskie ceny świń rzeźnych i zwiększone koszty pasz spowodowane suszą w 2018 r., prawdopodobnie przyczyniły się do zmniejszenia zapasów. Oosbną kwestią jest ASF, który doprowadził do znacznych spadków liczby świń w krajach dotkniętych wirusem. W coraz większej liczbie krajów rosnące wymagania produkcyjne również odgrywają szkodliwą rolę. Powstaje coraz więcej wymagań formalnych związanych z ochroną środowiska i dobrostanem zwierząt, co również skłania wielu hodowców do rezygnacji z utrzymywania świń.
Źródło: SUS Online