Spośród sześciu dużych krajów w północno-zachodniej Europie, w których występuje istotna produkcja trzody chlewnej, Niemcy miały w zeszłym roku najwyższe koszty produkcji, a Duńczycy najniższe. To wynik najnowszych analiz grupy ekspertów Interpig za rok 2021.
Według tychże ekspertów wyprodukowanie tucznika kosztuje 1,79 euro za kilogram masy ubojowej. Koszty niemieckich ferm trzody chlewnej są o 20 centów za kilogram wyższe niż w analizie z 2020 r.
Liderem w aktualnym rankingu Interpig jest Dania z całkowitymi kosztami 1,46 euro za kilogram masy ubojowej za 2021 r. W porównaniu z poprzednią analizą, w 2020 roku Duńczycy musieli zaakceptować jedynie wzrost kosztów o 8 centów za kilogram.
Uderza też znacznie słabszy wynik Hiszpanów w najnowszej ocenie z 2021 r. Przy całkowitym koszcie 1,58 kilograma masy ubojowej Iberyjczycy zajmują dopiero trzecie miejsce po Danii i Belgii. W porównaniu z poprzednią oceną, Hiszpanie musieli pogodzić się ze znacznym wzrostem kosztów o 17 centów za kilogram. Eksperci przypisują to w szczególności faktowi, że hiszpańscy hodowcy trzody chlewnej bardzo cierpią z powodu nowego wariantu PRRS Rosalia. Odsetek prosiąt i tuczników przeznaczonych do sprzedaży w tym kraju wyraźnie się zmniejszył.
Na koniec eksperci Interpig zwracają uwagę, że w ostatnich miesiącach we wszystkich krajach europejskich nastąpił gwałtowny wzrost kosztów zakupu pasz. Przyszłe międzynarodowe porównanie cen na 2022 r. wykaże zatem znacznie wyższy poziom kosztów i być może dojdzie w tym rankingu do poważnych przetasowań.
Źródło: SUS Online