Jak podaje portal Euromeatnews.com, Brazylijskie Stowarzyszenie na rzecz Białka Zwierzęcego (ABPA) zakłada, według aktualnych danych, że produkcja wieprzowiny w Brazylii w 2023 roku wzrośnie aż o 2,3% do 5,1 mln ton w porównaniu do roku poprzedniego.
ABPA odnotowuje również wzrost eksportu wieprzowiny. Stowarzyszenie spodziewa się wzrostu aż o 8,9% w porównaniu z 2022 rokiem. Łącznie wyeksportowano aż 1,22 mln ton wieprzowiny i produktów ubocznych.
ABPA prognozuje na rok 2024 wzrost produkcji trzody chlewnej w Brazylii nawet o 1% w porównaniu z rokiem 2023, przy szacunkowej wielkości produkcji do 5,15 mln ton. Oczekuje się, że eksport wieprzowiny będzie nadal rósł. ABPA zakłada wzrost aż o 6,6% w stosunku do tego roku i dostawy do 1,3 mln ton. Według dyrektora rynku Luisa Rua głównymi przyczynami wzrostu są rozwój nowych rynków w Brazylii i ekspansja na już skonsolidowane kierunki, także dlatego, że ważni konkurenci, tacy jak Unia Europejska i Kanada, wyeksportowali ostatnio mniejsze wolumeny. Ponadto na rynku krajowym można zaobserwować nowy poziom spożycia, który przy ok. 18 kg wieprzowiny na mieszkańca rocznie jest znacznie wyższy od spożycia jeszcze kilka lat temu.
Źródło: ISN