Analitycy banku BGŻ BNP Paribas w swoim cotygodniowym raporcie na podstawie danych USDA informują, że w 2015 r. światowa produkcja wieprzowiny osiągnie blisko 111 mln t wbc. Oznacza to, że w stosunku do 2014 r. zwiększy się nieznacznie, bo o 0,4% (0,4 mln t).
- Spodziewany przyrost będzie znacznie niższy niż obserwowany w ostatnich dziesięciu latach, gdy produkcja zwiększała się każdego roku przeciętnie o 1,8%. Wsród liczących się producentów największy wzrost jest przewidywany w Stanach Zjednoczonych. W kraju tym, po spadku produkcji wieprzowiny w 2014 r., spowodowanym m.in. rozprzestrzenianiem się wirusa PED (epidemiczna biegunka swiń), przewidywany jest wzrost w br. aż o 6% do 11,0 mln t. O blisko 4% ma zwiększyć się produkcja w Meksyku. Przyrosty na poziomie 1-2% są oczekiwane także w Japonii, Kanadzie, Rosji, Wietnamie i na Filipinach - czytamy w analizie.
Specjaliści banku podkreślają, że znacznie mniejszy wzrost jest spodziewany w Unii Europejskiej, która jest drugim po Chinach największym producentem wieprzowiny na świecie, z ok. 20-procentowym udziałem w rynku. W tym regionie produkcja w br. zwiększy się zaledwie o 0,2% do ok. 22,5 mln t.
Z kolei w Chinach, które mają ok. 50-procentowy udział w rynku, wg USDA, produkcja wieprzowiny w 2015 r. może się nieznacznie obniżyć - o 0,2%, do 56,6 mln t. Znacznie głębszego spadku oczekują eksperci Rabobanku, którzy prognozują 6,5-proc. obniżkę do 53 mln t.
Chiny: prognoza produkcji i importu wieprzowiny Rabobank prognozuje duży spadek produkcji wieprzowiny w Chinach w 2015 r. Oznacza to realne szanse dla głównych eksporterów tego gatunku mięsa, w tym dla krajów UE.
Jak przewidują eksperci Rabobanku w wydanym niedawno raporcie, produkcja wieprzowiny w Chinach w 2015 r. może obniżyć się nawet o 6,5% do 53 mln t. Ilość wyprodukowanej wieprzowiny obniżyć się może aż o 3,7 mln t. To tyle, ile wynosi cała roczna produkcja w Polsce i we Francji. W ciągu ostatniego półtora roku nastąpiło masowe ograniczanie pogłowia, w tym stada podstawowego.
Wg Rabobanku, pogłowie loch na chów obniżyło się w tym czasie aż o 10 mln szt., co powoduje, że produkcja szybko się obniża. Eksperci Rabobanku spodziewają się, że sytuacja na chińskim rynku wieprzowiny przełoży się na wzrost importu tego gatunku mięsa w bieżącym roku o 600 tys. t do 1,9 mln t. To znacznie więcej niż oczekiwały dotychczas inne instytucje.
Organizacja Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) w kwietniu prognozowała wzrost chińskiego importu jedynie o 67 tys. t do 1,4 mln t.
- Jeśli rzeczywiście produkcja wieprzowiny w Państwie Środka, odpowiadającym za połowę światowej produkcji i konsumpcji tego mięsa, spadnie w tak dużym stopniu jak przewidują autorzy raportu, będzie to oznaczało dużą szansę dla eksporterów. Tradycyjnie największymi dostawcami na ten rynek są Stany Zjednoczone, UE i Kanada. Byłoby to realne wsparcie dla eksporterów i producentów, którzy w ostatnich miesiącach ze względu na choroby, ograniczenia w handlu i stosunkowo wysokie koszty produkcji, przechodzili przez bardzo trudny okres - piszą analitycy BGŻ BNP Paripas.