kps

kps

CenyRolnicze
24 września 2024, Wtorek.
Kursy walut wg NBP: USD USD - 3.8300 EUR EUR - 4.2668 GBP GBP - 5.1237 DKK DKK - 0.5722
Archiwum


23.09.2024 13:54 DRÓB, cena tuszki hurt: 8,30-8,80 zł/kg, średnia: 8,52 zł/kg (na podstawie informacji z 13 ubojni)

20.09.2024 MATIF: pszenica GRU24: 216,00 (+0,12%), kukurydza LIS24: 201,75 (+0,62%), rzepak LIS24: 462,75 (-0,32%)

20.09.2024 KUPIĘ 500 WARCHLAKÓW DUŃSKICH, 25 kg, warmińsko-mazurskie, ełcki, 19-335, tel.: 519 815 313

20.09.2024 SPRZEDAM 50 T PSZENŻYTA, trans. rolnika, pomorskie, człuchowski, 77-300, tel.: 508 230 778

18.09.2024 SPRZEDAM 25 T RZEPAKU, trans. firmowy, małopolskie, miechowski, 32-218, tel.: 785 244 421

18.09.2024 SPRZEDAM 100 T KUKURYDZY, trans. firmowy, małopolskie, miechowski, 32-218, tel.: 785 244 421

18.09.2024 SPRZEDAM 4 BYKI, mieszaniec, 660 kg, dolnośląskie, bolesławiecki, 59-706, tel.: 504 706 635

18.09.2024 SPRZEDAM 16 BYKÓW, hf, 750 kg, wielkopolskie, leszczyński, 64-140, tel.: 601 741 432

18.09.2024 KUPIĘ 10 JAŁÓWECZEK MIĘSNYCH, 100 kg, mazowieckie, białobrzeski, 26-806, tel.: 602 630 839

Dodaj komunikat

kowalczyk

modele rolnicze

Nadprodukcja tucznika zabija ceny w skupach

Redakcja

 

Rosnąca produkcja wieprzowiny powoduje silne naciski na europejskie ceny żywca. Spożycie i eksport nie są w stanie podołać nadprodukcji.

 

Rosnąca produkcja wieprzowiny przewyższa spożycie, co prowadzi obecnie do zbijania cen na rynku żywca. Tak informuje ekspert rynku dr Olaf Zinke w swojej aktualnej analizie rynku. Również silny wzrost eksportu nie jest w stanie zrekompensować nadprodukcji.

Wg obecnych szacunków Komisji Europejskiej produkcja w roku 2015 jest większa niż maksymalna produkcja w latach 2001 i 2007. Dodatkowo eksperci Komisji zakładają, że również w roku 2016 nastąpi dalszy wzrost produkcji żywca w Europie i osiągnie ona nową wartość rekordową.

Niższe ceny żywca spodziewane również w roku 2016

Średnie europejskie ceny żywca klasy handlowej E w roku 2015 wynoszą wg bieżących danych Komisji 144,4 euro za 100 kg MPC. Jest to najniższa cena od 2010 roku, kiedy to ceny żywca w połowie roku wynosiły jedynie 140 euro za 100 kg MPC. W czwartym kwartale 2015 roku Komisja spodziewa się cen na poziomie 142,7 euro za 100 kg. Prognozy na pierwszy kwartał 2016 roku, w obliczu danych produkcyjnych, wynoszą jedynie 138,8 euro za 100 kg MPC i są jeszcze niższe niż słabe już wartości z czwartego kwartału 2015 roku. 

Produkcja żywca idzie na rekord

Wg danych zaktualizowanych przez Komisję UE pod koniec października europejska produkcja żywca wzrosła w roku 2015 o 2,7 % do 23,44 milionów ton. To nowy rekord, który pobił nawet dotychczasową maksymalną produkcję z roku 2001 wynoszącą 23,06 milionów ton i z roku 2007 w wysokości 23,09 milionów ton. Na rok 2016 Komisja spodziewa się obecnie dalszego umiarkowanego wzrostu produkcji o 0,5 % i nowego rekordu wynoszącego 23,56 miliony ton. 

Jednocześnie w roku 2015 zwiększyło się również spożycie wieprzowiny w Unii Europejskiej o 2,3 % do 21,37 milionów ton. Jednak spożycie rośnie wolniej niż produkcja. W roku 2016 Komisja spodziewa się jedynie niewielkiego wzrostu spożycia, o 0,1 % do 21,4 milionów ton. 

  

Silny wzrost eksportu

Zdolność samodzielnego zaopatrzenia Unii Europejskiej w mięso wieprzowe w roku 2015 Komisja szacuje na 110 %. W 2015 roku wzrósł jednak również eksport mięsa wieprzowego z Unii Europejskiej o 7,5 % do 2,06 milionów ton. Ten silny wzrost dokonał się mimo embarga nałożonego przez do tej pory najważniejszego odbiorcę - Rosję.

Głównymi odbiorcami dynamicznego wzrostu europejskiego eksportu były Chiny i Korea Południowa. W roku 2016 Komisja spodziewa się dalszego wzrostu eksportu o 3,0% do 2,12 milionów ton. Słaby euro mógłby dalej nakręcać europejski eksport, przyczynić się do odciążenia rynków europejskich i wsparcia cen na rynku wewnętrznym.

 

Źródło: na podstawie agrarheute.com

 

Loading comments...
Wiadomość z kategorii:

Obserwuj nas w Google News 

i czytaj materiały szybciej niż inni

Google Icons 16 512

Dołącz teraz

POLECAMY


Copyright © CenyRolnicze 2021. All rights reserved | Polityka prywatności i plików cookies | Regulamin serwisu