Wymogi i przepisy dotyczące stosowania azotu w rolnictwie doprowadziły do znacznie niższej produkcji pszenicy wysokiej jakości w Niemczech.
Ekspert ds. rynku zbóż Ludwig Striewe z BAT Agrar GmbH & Co. KG zwrócił na to uwagę niedawno podczas walnego zgromadzenia stowarzyszenia branżowego „Der Agrarhandel” (DAH) w Magdeburgu. - Oczekuje się, że trzeci rok z rzędu uda nam się uzyskać znacznie mniej niż 12% surowego białka z pszenicy – zauważył Striewe. Ilość pszenicy zawierającej ponad 14% białka spadła z 5,8 mln ton w ostatniej dekadzie do zaledwie 2 mln ton obecnie.
Striewe szczególnie krytycznie ocenia bilans plonów w Europie w porównaniu z innymi krajami, zwłaszcza USA. Chociaż w ciągu ostatnich 20 lat możliwe było osiągnięcie tam plonów wyższych o 40–60%, przede wszystkim dzięki innowacjom i zastosowaniu nowych technologii. Postęp w Europie, wynoszący zaledwie 4%, nie jest nawet w najmniejszym stopniu wystarczający, aby sprostać europejskim wymaganiom co do zaopatrywania stale rosnącej populacji na całym świecie. - Zwłaszcza w Niemczech z własnej winy pozbawiamy się możliwości, jakie faktycznie mielibyśmy jako korzystna lokalizacja – skarżył się ekspert ds. rynku rolnego.
Źródło: Agrarheute