zm skiba

kojs

CenyRolnicze
24 września 2024, Wtorek.
Kursy walut wg NBP: USD USD - 3.8300 EUR EUR - 4.2668 GBP GBP - 5.1237 DKK DKK - 0.5722
Archiwum


23.09.2024 13:54 DRÓB, cena tuszki hurt: 8,30-8,80 zł/kg, średnia: 8,52 zł/kg (na podstawie informacji z 13 ubojni)

20.09.2024 MATIF: pszenica GRU24: 216,00 (+0,12%), kukurydza LIS24: 201,75 (+0,62%), rzepak LIS24: 462,75 (-0,32%)

20.09.2024 KUPIĘ 500 WARCHLAKÓW DUŃSKICH, 25 kg, warmińsko-mazurskie, ełcki, 19-335, tel.: 519 815 313

20.09.2024 SPRZEDAM 50 T PSZENŻYTA, trans. rolnika, pomorskie, człuchowski, 77-300, tel.: 508 230 778

18.09.2024 SPRZEDAM 25 T RZEPAKU, trans. firmowy, małopolskie, miechowski, 32-218, tel.: 785 244 421

18.09.2024 SPRZEDAM 100 T KUKURYDZY, trans. firmowy, małopolskie, miechowski, 32-218, tel.: 785 244 421

18.09.2024 SPRZEDAM 4 BYKI, mieszaniec, 660 kg, dolnośląskie, bolesławiecki, 59-706, tel.: 504 706 635

18.09.2024 SPRZEDAM 16 BYKÓW, hf, 750 kg, wielkopolskie, leszczyński, 64-140, tel.: 601 741 432

18.09.2024 KUPIĘ 10 JAŁÓWECZEK MIĘSNYCH, 100 kg, mazowieckie, białobrzeski, 26-806, tel.: 602 630 839

Dodaj komunikat

agrifirm

agrifirm

Większe zużycie śruty rzepakowej będzie możliwe tylko przy zmniejszeniu eksportu

Redakcja

Analistycy banku BGŻ BNP Paribas w cotygodniowym raporcie zaznaczają, że od wejścia Polski do UE zużycie wysokobiałkowych surowców paszowych w Polsce wykazywało tendencje wzrostowe, co miało związek m.in. z rosnącą produkcją drobiu i z większą intensyfikacją żywienia zwierząt.

- Jednak w sezonach 2012/13 i 2013/14, ze względu na wzrost cen, tendencje te się odwróciły. W ostatnim sezonie 2014/15 zużycie wysokobiałkowych surowców paszowych w Polsce wzrosło. Wg szacunków IERiG Z, opublikowanych w październikowym raporcie ”Rynek pasz”, wyniosło ono 3,6 mln t wobec 3,3 mln t w sezonie 2012/13 i 3,1 mln t w sezonie 2013/14 - dowiadujemy się z dokumentu.

- O ile w konsumpcji analizowanych surowców, podobnie jak w latach poprzednich, dominowały śruty oleiste z ok. 90-procentowym udziałem, o tyle zaszły dość duże zmiany w strukturze samych śrut. Przede wszystkim, nastąpił bardzo duży wzrost zużycia śruty rzepakowej, co było konsekwencją m.in. bardzo wysokiej krajowej produkcji i spadku cen tego surowca. Spadła natomiast konsumpcja śruty słonecznikowej - piszą specjaliści banku.

W raporcie czytamy także, że w rezultacie udział śruty rzepakowej w strukturze zużycia śrut ogółem zwiększył się do 26% (z 22% w sezonie poprzednim), a słonecznikowej spadł do 12% (16%). Udział śruty sojowej wyniósł ok. 38%. IERiGż prognozuje, że w bieżącym sezonie 2015/16 zużycie wysokobiałkowych surowców paszowych w Polsce zwiększy się o 5% w stosunku do sezonu poprzedniego i wyniesie ok. 3,8 mln t. Stanie się to za sprawą większej konsumpcji śrut. Wzrostowi zużycia śruty sojowej będzie sprzyjał spadek jej cen, wynikający z poprawy uwarunkowań podażowo-popytowych na światowym rynku.

IERiGż spodziewa się także większej konsumpcji śruty rzepakowej, co, biorąc pod uwagę oczekiwany spadek krajowej produkcji, będzie możliwe jedynie wtedy, gdy nastąpi zmniejszenie eksportu tego surowca.

- Konsumpcja mączki rybnej pozostanie stabilna w relacji rocznej, natomiast spadek produkcji strączkowych pastewnych pociągnie za sobą dość istotne zmniejszenie zużycia ich nasion - podsumowują analitycy.

 

Loading comments...
Wiadomość z kategorii:

Obserwuj nas w Google News 

i czytaj materiały szybciej niż inni

Google Icons 16 512

Dołącz teraz

POLECAMY


Copyright © CenyRolnicze 2021. All rights reserved | Polityka prywatności i plików cookies | Regulamin serwisu