zm skiba

skiba

CenyRolnicze
19 września 2024, Czwartek.
Kursy walut wg NBP: USD USD - 3.8249 EUR EUR - 4.2693 GBP GBP - 5.0728 DKK DKK - 0.5723
Archiwum


19.09.2024 MATIF: pszenica GRU24: 215,75 (-1,26%), kukurydza LIS24: 200,50 (-0,74%), rzepak LIS24: 464,25 (-0,32%)

18.09.2024 14:14 DRÓB, cena tuszki hurt: 8,10-8,80 zł/kg, średnia: 8,41 zł/kg (na podstawie informacji z 13 ubojni)

18.09.2024 SPRZEDAM 25 T RZEPAKU, trans. firmowy, małopolskie, miechowski, 32-218, tel.: 785 244 421

18.09.2024 SPRZEDAM 100 T KUKURYDZY, trans. firmowy, małopolskie, miechowski, 32-218, tel.: 785 244 421

18.09.2024 SPRZEDAM 4 BYKI, mieszaniec, 660 kg, dolnośląskie, bolesławiecki, 59-706, tel.: 504 706 635

17.09.2024 SPRZEDAM 1000 T KUKURYDZY, trans. firmowy, mazowieckie, gostyniński, 09-541, tel.: 504 874 160

17.09.2024 SPRZEDAM 3 T ŁUBINU WĄSKOLISTNEGO, trans. firmowy, lubelskie, łęczyński, 21-013, tel.: 696 922 178

16.09.2024 SPRZEDAM 10 JAŁÓWEK, mięsny, 200 kg, warmińsko-mazurskie, elbląski, 14-400, tel.: 697 069 998

16.09.2024 SPRZEDAM 180000 T KUKURYDZY, trans. rolnika, wielkopolskie, pleszewski, 63-304, tel.: 532 619 764

16.09.2024 SPRZEDAM 100 T PSZENICY PASZOWEJ, trans. firmowy, warmińsko-mazurskie, giżycki, 11-500, tel.: 884 302 564

Sprzedam warchlaka polskiego-500szt, waga 30kg, zaszczepione, kredytownie+transport. Tel 500 072 455, 504 177 184

15.09.2024 SPRZEDAM 19 BYKÓW, mięsny, 800 kg, mazowieckie, sierpecki, 09-214, tel.: 726 587 916

13.09.2024 SPRZEDAM 14 KRÓW, 750 kg, lubuskie, wschowski, 67-400, tel.: 695 510 253

13.09.2024 SPRZEDAM 1 BYKA, mięsny, 1100 kg, lubuskie, wschowski, 67-400, tel.: 695 510 253

13.09.2024 KUPIĘ 12 BYCZKÓW MIĘSNYCH, 150 kg, świętokrzyskie, kazimierski, 28-500, tel.: 881 405 927

Dodaj komunikat

agrifirm

modele rolnicze

Światowa produkcja rzepaku oraz prognozy wzrostu importu rzepaku i oleju rzepakowego.

Zgodnie z ostatnimi szacunkami w bieżącym sezonie produkcja rzepaku na świecie będzie drugi rok z kolei mniejsza, a jej poziom wyniesie 59,95 mln ton (tydzień temu mówiono o 59,3 mln ton), a więc będzie o 0,9 mln ton mniejszy w porównaniu do zeszłego sezonu oraz o 1,7 mln ton mniejszy niż dwa lata temu.

Zauważyć trzeba spadek zapasów początkowych dla sezonu 2011/2012, tj. w lipcu 2011 o 1,5 mln ton do 5,7 mln ton, co będzie powodem zmniejszenia się światowej podaży w bieżącym sezonie o 2,4 mln ton do 64,7 mln ton.

 

W sezonie 2011/2012 zapasy rzepaku na świecie będą malały do mniej więcej 5,3 mln ton pod koniec aktualnego sezonu przede wszystkim w Unii Europejskiej. Oil World podwyższył szacunki zbiorów w takich krajach jak Francja (do 5,2 mln ton), Polska (do 1,9 mln ton) i Wielka Brytania (do 2,46 mln ton). Zmniejszono z kolei szacunki dla Niemiec, Czech, Rumunii i Danii do odpowiednio 4,2 mln ton, ok. 1 mln ton, 0,7 mln ton i 0,49 mln ton.

W Niemczech z uwagi na ulewne deszcze i lokalne podtopienia wystąpiły największe problemy ze zbiorem rzepaku. Eksperci szacują tutejsze zbiory na 3,9-4,1 mln ton.

 

Unijne zbiory wyniosą około 18,9 mln ton, a więc będą o blisko 5 mln ton mniejsze w stosunku do wewnętrznego zapotrzebowania UE. Nawet w sytuacji, gdy import osiągnie poziom 3,1 mln ton, deficyt poskutkuje sprzedażą mniejszą o ok. 1,3 mln ton (-5%), oraz spadkiem przerobu o ok. 0,8 mln ton do 21,4 mln ton.

 

W aktualnym sezonie Unia Europejska by zaspokoić zapotrzebowanie na żywność, energię, a także na surowce dla przemysłu będzie zależna od dostaw olejów oraz biodiesla.

 

Produkcja oleju rzepakowego do Unii spadnie o ok. 0,3 mln ton do 9,3 mln ton, z kolei jego import zwiększy się w sezonie 2011/2012 do ok. 582 tys. ton w porównaniu do 435 tys. ton z poprzedniego sezonu.

 

W związku z ograniczoną podażą większa będzie konkurencja między importerami oleju rzepakowego, zwłaszcza, co istotne, że wzrośnie popyt Chin i Stanów Zjednoczonych.

 

Źródło: FAMMU/FAPA


Loading comments...
Wiadomość z kategorii:

Obserwuj nas w Google News 

i czytaj materiały szybciej niż inni

Google Icons 16 512

Dołącz teraz

POLECAMY


Copyright © CenyRolnicze 2021. All rights reserved | Polityka prywatności i plików cookies | Regulamin serwisu