Światowe ceny cukru osiągnęły najwyższe poziomy od 12 lat odnotowane w dniach 14 i 19 września w Nowym Jorku i Londynie w związku z prognozami ograniczenia światowej produkcji cukru.
Największy na świecie handlarz cukrem, firma Alvean, oświadczył 5 września, że szacuje światowy deficyt cukru na 5,4 mln ton w sezonie 2023/24, szóstym z rzędu roku deficytu, ponieważ Indie mogą ograniczyć eksport cukru, a w Tajlandii rolnicy preferują zamiast tego trzcinę cukrową do uprawy bardziej dochodowego manioku.
W ciągu trzech miesięcy kontrakty terminowe nr 11 na cukier trzcinowy w Nowym Jorku wzrosły o 17% do 27 USD/funt, czyli 595 USD/t (+43% od początku roku), podczas gdy kontrakty terminowe na cukier nr 5 w grudniu w Londynie wzrosły o 10% do 725 USD/t (+51% w skali roku).
Jednak na tle wzrostu produkcji cukru w Brazylii i początku sezonu w krajach UE, zarysowała się spadkowa prognoza światowych cen cukru. Według grupy Unica w południowo-centralnych regionach Brazylii produkcja cukru w drugiej połowie września wzrosła o 98% w porównaniu do tego samego okresu w 2022 roku do 3,364 mln ton, a łączna produkcja w sezonie 2023/24 wzrosła o 23,8% do 32,615 mln ton. ton dzięki wzrostowi przerobu trzciny cukrowej o 49,54% w porównaniu do ubiegłorocznych 45,46%.
Źródło: Ukr Agro Consult