Według Nazara Mychajłowana, pełniącego obowiązki prezesa zarządu Krajowego Stowarzyszenia Producentów Cukru (Ukrtsukor), Ukraina będzie w tym roku mogła wyeksportować 600-650 tys. ton cukru.
Wyjaśnił, że w okresie przedwojennym krajowe spożycie cukru szacowano na 1 milion 250 tysięcy ton. - Po 24 lutego 2024 r. bilans popytu i konsumpcji nieco się zmienił, a biorąc pod uwagę fakt, że mamy terytoria okupowane i duża liczba ludzi opuściła Ukrainę, krajowe spożycie spadło do 1 miliona 50 tysięcy ton cukru – poinformował prezes Ukrtsukor.
- Biorąc pod uwagę ten fakt, a także fakt, że w tym roku fabryki wyprodukują około 1 miliona 700 tysięcy ton cukru, potencjał eksportowy wynosi 600-650 tysięcy ton – powiedział Nazar Mychajłowyn.
Źródło: Ukr Agro Consult