zm skiba

kps

CenyRolnicze
24 września 2024, Wtorek.
Kursy walut wg NBP: USD USD - 3.8300 EUR EUR - 4.2668 GBP GBP - 5.1237 DKK DKK - 0.5722
Archiwum


23.09.2024 13:54 DRÓB, cena tuszki hurt: 8,30-8,80 zł/kg, średnia: 8,52 zł/kg (na podstawie informacji z 13 ubojni)

20.09.2024 MATIF: pszenica GRU24: 216,00 (+0,12%), kukurydza LIS24: 201,75 (+0,62%), rzepak LIS24: 462,75 (-0,32%)

20.09.2024 KUPIĘ 500 WARCHLAKÓW DUŃSKICH, 25 kg, warmińsko-mazurskie, ełcki, 19-335, tel.: 519 815 313

20.09.2024 SPRZEDAM 50 T PSZENŻYTA, trans. rolnika, pomorskie, człuchowski, 77-300, tel.: 508 230 778

18.09.2024 SPRZEDAM 25 T RZEPAKU, trans. firmowy, małopolskie, miechowski, 32-218, tel.: 785 244 421

18.09.2024 SPRZEDAM 100 T KUKURYDZY, trans. firmowy, małopolskie, miechowski, 32-218, tel.: 785 244 421

18.09.2024 SPRZEDAM 4 BYKI, mieszaniec, 660 kg, dolnośląskie, bolesławiecki, 59-706, tel.: 504 706 635

18.09.2024 SPRZEDAM 16 BYKÓW, hf, 750 kg, wielkopolskie, leszczyński, 64-140, tel.: 601 741 432

18.09.2024 KUPIĘ 10 JAŁÓWECZEK MIĘSNYCH, 100 kg, mazowieckie, białobrzeski, 26-806, tel.: 602 630 839

Dodaj komunikat

kowalczyk

agrifirm

Do 2023 r. łączna produkcja mięsa w Unii Europejskiej spadnie o prawie 5%

Redakcja
spożycie mięsa, spożycie wołowiny, wieprzowina

Jak podaje Komisja Europejska, w nadchodzącej dekadzie Unia Europejska będzie produkować mniej mięsa, wina i cukru oraz uprawiać będzie więcej roślin wysokobiałkowych, ponieważ „względy zdrowia, środowiska i dobrostanu zwierząt w dalszym ciągu kształtują konsumpcję”.

 

Komisja stwierdziła w swoim raporcie, że produkcja roślin takich jak zboża i nasiona oleiste „zostanie ograniczona przez zmianę klimatu i ograniczenia w zakresie pestycydów, a popyt na zboże będzie w większym stopniu kierowany na eksport w miarę spadku wykorzystania biopaliw i paszy dla zwierząt gospodarskich”.

 

Przewiduje się, że łączna produkcja mięsa w UE spadnie o prawie 5% do 2035 r. w porównaniu ze średnią z lat 2021–2023, do czego przyczyni się potencjalny spadek produkcji wołowiny i wieprzowiny o około 9%, jak podała Komisja w rocznej średnioterminowej prognozie dla rolnictwa. Przewiduje się, że w tym okresie spożycie wołowiny i wieprzowiny w UE spadnie o 7% na mieszkańca.

 

Panująca w Europie tendencja do zmniejszania spożycia cukru i picia wina również miałaby znaczący wpływ na te sektory. Prognozuje się, że produkcja wina spadnie o około 7% do 2035 r., chociaż eksport będzie nadal rósł, choć wolniej niż poprzednio, stwierdziła Komisja.

 

Produkcja cukru zmniejszyłaby się o prawie 1%, ale częściowo zostałaby zrekompensowana oczekiwanym wzrostem zawartości izoglukozy w słodziku. Komisja dodała, że ​​przewidywany spadek spożycia cukru zmniejszyłby import do UE.

 

Przewiduje się, że produkcja soi i roślin strączkowych w UE wzrośnie odpowiednio o 30% i 42%, do czego przyczyni się dieta oparta na białkach roślinnych oraz obawy związane z wylesianiem importowanych upraw.

 

W przypadku głównych upraw polowych w UE produkcja pszenicy miękkiej do 2035 r. zmieni się w niewielkim stopniu i wyniesie 128,5 mln ton metrycznych, podczas gdy oczekuje się, że popyt eksportowy zrównoważy słabsze wykorzystanie pasz w UE.

 

W tym okresie produkcja rzepaku, wg prognoz, spadnie o 3%, pod wpływem przewidywanego spadku wykorzystania biopaliw pochodzenia roślinnego.

 

 

Źródło: Ukr Agro Consult

Loading comments...
Wiadomość z kategorii:

Obserwuj nas w Google News 

i czytaj materiały szybciej niż inni

Google Icons 16 512

Dołącz teraz

POLECAMY


Copyright © CenyRolnicze 2021. All rights reserved | Polityka prywatności i plików cookies | Regulamin serwisu