Jak informuje Politico, pod naciskiem komisarza ds. rolnictwa Janusza Wojciechowskiego Komisja Europejska wycofała się z kluczowej propozycji klimatycznej, która mówiła o promowania mięsa hodowanego w laboratorium i pochodzenia roślinnego.
We wtorek Komisja Europejska opublikowała propozycje planów dotyczących nowego, rygorystycznego celu klimatycznego na rok 2040. Ogłoszenie zostało oznaczone kilkoma ustępstwami dla branży rolniczej. Żadne z nich nie wystarczyło Wojciechowskiemu, który, jak ujawniają e-maile, do których dotarło Politico, chciał, aby sektor rolnictwa został całkowicie wyłączony z planu klimatycznego.
Z wymiany e-mailowej przeprowadzonej we wtorek rano wynika, że Daniel Mes, członek gabinetu komisarza ds. klimatu Wopke Hoekstry, napisał do doradcy Wojciechowskiego, Joanny Stawowej, informując, że „usunęliśmy teraz wszelkie odniesienia do „białka” (tj. „mięsa wyprodukowanego w laboratorium ”) z tekstu, na żądanie.” We wcześniejszym projekcie propozycji celów na rok 2040, do którego dotarło Politico, stwierdzono, że UE powinna zapewnić branży „odpowiednie zachęty”, aby „uczynić zdrowszą dietę opartą na zróżnicowanym spożyciu białka i bardziej przystępnym wyborem dla konsumentów”. Z ostatecznej wersji usunięto sformułowanie „zróżnicowane spożycie białka” .
Mes miał nadzieję, że Wojciechowski porzuci swoje wewnętrzne zastrzeżenia do komunikatu 2040. Stawowy powiedziała jednak, że nadal będzie sprzeciwiać się, ponieważ „rolnictwo nadal wchodzi w zakres dokumentu”. Komisja wytyczała sposób, w jaki UE może zmniejszyć do 2040 r. emisję gazów cieplarnianych o 90% w porównaniu z poziomem w 1990 r. Rolnictwo generuje ponad 10% rocznej kwoty całkowitej UE, chociaż szczegółowe cele dla tego sektora również zostały obniżone ze względu na protesty w wielu krajach Europy.
- Komunikat 2040 stanowi początek dialogu, który z konieczności obejmie wszystkie sektory gospodarki, a strategiczny dialog w sprawie rolnictwa również jest częścią tego procesu – powiedział rzecznik Komisji Tim McPhie, odnosząc się do forum dyskusyjnego utworzonego z myślą o rolnikach.
Przemysł wysoce kontrowersyjny
Mięso hodowane w laboratorium, roślinne alternatywy i nowe źródła białka, takie jak drobnoustroje i owady, są postrzegane jako potencjalne sposoby ograniczenia spożycia mięsa z gospodarstw rolnych i wpływu jego produkcji na środowisko. Alternatywne białka to dynamicznie rozwijający się sektor na całym świecie, którego wartość w samej UE przekracza 6,5 miliarda euro. Blok unijny pozostaje jednak jednym z największych producentów mięsa na świecie, którego wartość szacuje się na 170 miliardów euro.
Przemysł hodowlany zaciekle walczy o ochronę swoich interesów, w tym podając w wątpliwość dowody dotyczące jego wpływu na zdrowie i środowisko. W szczególności mięso hodowane w laboratoriach i żywność na bazie owadów również były na celowniku kilku rządów UE. W ubiegłym roku Włochy przeforsowały ustawę zakazującą mięsa hodowanego w laboratoriach, co zdaniem rządu zagraża dziedzictwu kulturowemu kraju.
W wystąpieniach Wojciechowskiego na potrzeby wewnętrznej debaty Komisji na temat celu na rok 2040, do których również dotarło Politico, komisarz nazwał rodzący się przemysł „wysoce kontrowersyjnym” i wyraził obawy związane z „niezadowoleniem”, jeśli „tradycyjnie przygotowywana żywność zostanie zastąpiona syntetycznymi alternatywami”.
Źródło: Politico