kps

kps

CenyRolnicze
06 września 2024, Piątek.
Kursy walut wg NBP: USD USD - 3.8489 EUR EUR - 4.2790 GBP GBP - 5.0678 DKK DKK - 0.5734
Archiwum


06.09.2024 14:18 DRÓB, cena tuszki hurt: 7,80-9,00 zł/kg, średnia: 8,28 zł/kg (na podstawie informacji z 13 ubojni)

06.09.2024 MATIF: pszenica WRZ24: 199,00 (-2,33%), kukurydza LIS24: 202,00 (-0,37%), rzepak LIS24: 464,00 (-2,01%)

03.09.2024 SPRZEDAM 10 BYKÓW, mieszaniec, 700 kg, wielkopolskie, gostyński, 63-840, tel.: 500 203 162

03.09.2024 SPRZEDAM 30 T ŁUBINU WĄSKOLISTNEGO, trans. firmowy, wielkopolskie, gnieźnieński, 62-235, tel.: 880 775 8

03.09.2024 SPRZEDAM 100 T OWSA KONS., trans. rolnika, mazowieckie, radomski, 26-630, tel.: 518 831 457

02.09.2024 SPRZEDAM 1000 T KUKURYDZY, trans. firmowy, mazowieckie, warszawski zachodni, 05-082, tel.: 501 894 191

Dodaj komunikat

modele rolnicze

modele rolnicze

Drób jest wciąż głównym źródłem Salmonelli dla człowieka. Dlaczego?

Martyna Frątczak

Surowe mięso drobiowe jest jedną z głównych przyczyn zatrucia Salmonellą, które dotyka co roku tysiące osób na całym świecie. Dlaczego od 20 lat się to nie zmienia?

Istnieje ponad 2600 serotypów, czyli podgrup, bakterii Salmonella, które różnią się zdolnością wywoływania chorób u ludzi. Większość z nich nie stanowi dla nas zagrożenia. Badanie przeprowadzone niedawno przez University of Illinois pokazuje, że za większość zatruć bakteriami Salmonella odpowiada tak naprawdę niewielka liczba produktów z mięsa drobiowego.

Problem w tym, że są one skażone bardzo zjadliwymi szczepami Salmonelli. Naukowcy sugerują, że działania w przemyśle drobiowym powinny skupić się na wykrywaniu i zapobieganiu skażenia właśnie tymi odmianami bakterii.

Jeden z autorów badania, Matt Stasiewicz, skomentował: "Przez ostatnie 20 lat przemysł drobiowy wykonał naprawdę dobrą robotę, zmniejszając częstotliwość występowania Salmonelli u drobiu. Jednak liczba osób, które chorują z powodu tych patogenów, nie zmalała. Departament Rolnictwa USA rozważa zmiany w regulacjach dotyczących Salmonelli na podstawie poziomu i serotypu, a nasze badania wspierają te działania."

 

brojlery biale poidla cenyrolnicze pl

Na podstawie:

timesnownews.com

Martyna Frątczak
Autor: Martyna Frątczak
Lekarz weterynarii Martyna Frątczak, absolwentka Wydziału Medycyny Weterynaryjnej i Nauk o Zwierzętach Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu. Zainteresowana szeregiem zagadnień związanych z medycyną zwierząt, ekologią i epidemiologią, którymi zajmuje się na co dzień również we własnej pracy naukowej.

Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
Najnowsze artykuły autora:

Loading comments...
Wiadomość z kategorii:

Obserwuj nas w Google News 

i czytaj materiały szybciej niż inni

Google Icons 16 512

Dołącz teraz

POLECAMY


Copyright © CenyRolnicze 2021. All rights reserved | Polityka prywatności i plików cookies | Regulamin serwisu