kps

kps

CenyRolnicze
21 maja 2024, Wtorek.
Kursy walut wg NBP: USD USD - 3.9175 EUR EUR - 4.2572 GBP GBP - 4.9798 DKK DKK - 0.5706
Archiwum


21.05.2024 SPRZEDAM 50 T ŻYTA PASZ., trans. firmowy, podlaskie, sokólski, 16-150, tel.: 608 521 742

20.05.2024 13:41 DRÓB, cena tuszki hurt: 8,10-9,20 zł/kg, średnia: 8,54 zł/kg (na podstawie informacji z 12 ubojni)

20.05.2024 MATIF: pszenica WRZ24: 256,50 (+3,95%), kukurydza CZE24: 224,25 (+5,04%), rzepak SIE24: 485,00 (+1,31%)

20.05.2024 SPRZEDAM 26 BYKÓW, mięsny, 780 kg, wielkopolskie, wolsztyński, 64-212, tel.: 510 232 873

19.05.2024 SPRZEDAM 20 T PSZENICY KONS., trans. firmowy, wielkopolskie, kaliski, 62-800, tel.: 698 369 703

Dodaj komunikat

kowalczyk

kowalczyk

Drób i jaja

Ptaszyniec kurzy może przenosić groźne bakterie

Odkryto, że pospolity pasożyt drobiu – ptaszyniec kurzy – może być wektorem bakterii Listeria monocytogenes, powodujących listeriozę. Choroba ta występuje u ptaków oraz u ludzi i może mieć ciężki przebieg. Jaja i mięso skażone bakterią stanowią poważne zagrożenie dla konsumentów.

Czytaj więcej...

Laserowe wzbogacenie zachęca kurczaki do ruchu

U brojlerów w intensywnym chowie często występują kulawizny, urazy i stany zapalne nóg. Ptaki niechętnie się poruszają, do czego przyczynia się nie tylko duża masa ciała, ale również nuda. Naukowcy postanowili to zmienić, wyświetlając w kurnikach laserowe punkty – kurczaki gonią je i próbują złapać, podobnie jak robią to w czasie zabawy koty.

Czytaj więcej...

Wyjątkowe, polskie rasy kur – czy znikną z podwórek?

Nasze rodzime rasy kur wyglądają atrakcyjnie, są odporne na niekorzystne warunki środowiska, mają dobrą zdrowotność i oferują doskonałe jaja i mięso. Świetnie nadają się do przydomowego chowu. Jakie polskie rasy kur wyróżniamy i czym się charakteryzują? Czy uda się je zachować?

Czytaj więcej...

Bezstresowa obsługa brojlerów poprawia jakość mięsa

Nieodpowiednie obchodzenie się z brojlerami na fermach, w czasie ich załadunku do pojazdów i transportu do rzeźni generuje ogromny stres u ptaków i powoduje u nich urazy - takie jak siniaki czy złamania kości. Znacznie obniżają one jakość mięsa, co przekłada się na straty finansowe. W wyniku stresu zwiększyć się może również śmiertelność ptaków. Jak można uniknąć tych problemów?

Czytaj więcej...

Wzbogacenia dla niosek w chowie ściółkowym: czy konieczne?

Ściółkowy chów niosek zapewnia ptakom wiele bodźców, których nie doświadczają zwierzęta w bardziej intensywnych systemach. Czy w takim razie uzasadnione jest dostarczanie nioskom dodatkowych wzbogaceń środowiska? Naukowcy z Wielkiej Brytanii sprawdzili, czy kury w chowie ściółkowym korzystają z dostarczanych im różnych urozmaiceń i czy zapobiegają one wydziobywaniu piór.

Czytaj więcej...

Platformy i bele słomy zmniejszają gęstość obsady brojlerów

Gęsta obsada kurcząt brojlerów może przyczyniać się do poważnych problemów zdrowotnych i obniżenia dobrostanu. Ponadto wyższe zagęszczenie ptaków negatywnie wpływa na przyrosty masy ciała ptaków. W „rozluźnieniu” gęstości obsady pomóc mogą wzbogacenia w postaci platform i bel słomy. W widoczny sposób poprawiają zdrowie i wyniki brojlerów.

Czytaj więcej...

Roślinne substancje aktywne dla drobiu: które są skuteczne?

Olejki eteryczne i ekstrakty roślinne, nazywane fitogenikami, to źródło biologicznie aktywnych związków, które budzą coraz większe zainteresowanie w przemyśle paszowym. Potencjalnie mogą zastępować antybiotyki i leki przeciwzapalne, wspierać procesy trawienia i wchłaniania substancji odżywczych u zwierząt oraz poprawiać ich wyniki produkcyjne. Przyglądamy się fitogenikom mającym największy potencjał w chowie i hodowli drobiu.

Czytaj więcej...

Propolis: naturalny środek do dezynfekcji jaj wylęgowych

W większości komercyjnych wylęgarni przeprowadza się dezynfekcję jaj za pomocą zamgławiania lub oprysków. Substancje czynne stosowane w tym celu bywają niestety szkodliwe dla piskląt oraz pracowników. Dobrym przykładem jest formaldehyd. Coraz częściej zastępują go bardziej bezpieczne substancje. Według nowych badań może do nich dołączyć również pszczeli propolis.

Czytaj więcej...

Dobrostan kaczek: ignorowany temat. Czemu tak mało o nim wiemy?

W 2019 roku na obszarze UE ubito niemal 180 milionów kaczek rasy pekin. Mimo dużej skali produkcji tego gatunku drobiu, w Europie brakuje aktualnych, szczegółowych wytycznych dotyczących warunków utrzymania i dobrostanu kaczek. Mała uwaga poświęcana kaczkom sprawia, że nadal nie wiemy m.in. czy ptaki te potrzebują zbiorników z wodą do pływania, lub jaki rodzaj podłoża jest dla nich optymalny.

Czytaj więcej...

Bakterie wpływają na produkcję jaj u niosek

Udział genów w kształtowaniu wydajności produkcyjnej kur niosek jest znacznie mniejszy, niż często się zakłada. Nawet u bardzo wydajnych ras niosek obserwuje się duże różnice w produkcji jaj u poszczególnych ptaków. Wynika to z wpływu na układ rozrodczy wielu czynników – żywienia, środowiska, a także, co niedawno odkryto, gatunków bakterii go zamieszkujących.

Czytaj więcej...

Węgrzy nie zamierzają rezygnować z klatek. To ludzie powinni wybrać

Węgierski rząd nie zgadza się z koncepcją Unii Europejskiej, która przewiduje, że kury nioski mogą być trzymane tylko w klatkach do 2025 roku. Sekretarz stanu ds. rolnictwa skrytykował zakaz hodowli klatkowej, który zagroziłby bezpieczeństwu dostaw w kraju i otworzyłby rynek unijny na dostawy jaj z krajów, które nie wymagają od swoich producentów spełniania norm dobrostanu zwierząt.

Czytaj więcej...

Kasztany dla brojlerów: źródło ciekawego suplementu

W najnowszym eksperymencie naukowcy z Belgii postanowili przetestować wpływ tanin, inaczej garbników roślinnych, uzyskiwanych z kasztanowca, na zdrowie i wyniki produkcyjne brojlerów. Taniny roślinne w teorii działają ochronnie na komórki organizmu, stymulują odporność i mogą mieć wiele korzystnych skutków dla ptaków. Czy udało się to wykazać w praktyce?

Czytaj więcej...

Copyright © CenyRolnicze 2021. All rights reserved | Polityka prywatności i plików cookies | Regulamin serwisu