Przygniecenia prosiąt przez lochy są częstym problemem w hodowli trzody chlewnej. Zdarzają się na fermach ze skrajnie różnymi warunkami utrzymania. Co jest więc ich główną przyczyną? Winę ponosi hodowca, środowisko, locha, czy same prosięta?
Naukowcy z USA wyhodowali modyfikowane genetycznie świnie z pełną odpornością na wirusa zespołu rozrodczo-oddechowego świń (PRRS). Być może wkrótce trafią na rynek. Potencjalnie da się również uzyskać świnie odporne na wirusa ASF. Czy GMO to przyszłość walki z chorobami zwierząt?
Naukowcy opracowali metodę, w której za pomocą aplikacji w smartfonie można zmierzyć wielkość ciała świni i z dużą dokładnością określić jej wagę. Wystarczy do tego zdjęcie zwierzęcia. W pierwszych testach aplikacja okazała się bardzo precyzyjna.
Kofeina może zwiększać szanse na przeżycie słabych prosiąt i poprawić ich przyrosty masy ciała. Naukowcy testują, w jakich kombinacjach, dawce i w którym momencie najlepiej ją podawać. Podobnie jak w kawie, świetnie działa w połączeniu z cukrem – glukozą.
W kilku stadach świń w Wielkiej Brytanii potwierdzono zakażenie nowym wirusem świń – wirusem Seneca A (SVA). Jest blisko spokrewniony z pryszczycą i potencjalnie może spowodować duże szkody ekonomiczne. Skąd wziął się wirus Seneca, jakie objawy powoduje i czy należy się go obawiać?
Białko pochodzące od owadów uznaje się za bardzo bezpieczny, ekologiczny i wartościowy składnik pasz. Potencjalnie owady można hodować na pożywkach zawierających resztki żywności, czy produkty uboczne z ubojni. Istnieje jednak ryzyko, że w ten sposób mogą przenieść na zwierzęta choroby zakaźne. Sprawdzono, czy jest to możliwe w przypadku wirusa ASF.
Zapewnienie zwierzętom wyższego dobrostanu to często proponowany sposób na zmniejszenie zużycia antybiotyków. Czy w przypadku trzody chlewnej lepsze warunki faktycznie redukują konieczność ich stosowania?
Zgodnie z danymi z bieżącego roku, Polska nadal pozostaje największym klientem na duńskiego warchlaka. Tylko w listopadzie do naszego kraju trafiło ponad 400 tys. duńskich prosiaków. Coraz mniej warchlaków z Danii zamawiają Niemcy.
Nieostrożne i nerwowe postępowanie ze świniami podczas załadunku do pojazdów, transportu i w ubojniach drastycznie obniża ich dobrostan. Przyczynia się do większej liczby urazów i wyższej śmiertelności zwierząt, a także pogarsza jakość tuszy. Jak tego uniknąć?
W prowincji Hubei wkrótce uruchomiona zostanie ogromna ferma trzody chlewnej. Będzie miała formę 26-piętrowych wieżowców i dostarczy rocznie setki ton wieprzowiny. Inwestorzy udostępniają szczegóły jej działania.
- Jednym z głównych zarzutów tzw. obrońców praw zwierząt, pod adresem hodowców jest trzymanie lochy karmiącej młode, w specjalnym kojcu. Internet pełen jest specjalnie skadrowanych zdjęć, na których prosięta i ich matkę oddzielają stalowe kraty. Tymczasem kojce mają jeden cel, ochronę prosiąt przed przypadkowym zgnieceniem. Lepsze poznanie preferencji zwierząt pozwoliło stworzyć systemy, w których do nauki bezpiecznego zachowania wykorzystano naturalny behawior zwierząt - czytamy w komunikacie związku Polpig.
Suszona plazma krwi to cenny komponent paszowy. Zawiera składniki wspierające odporność świń, co doskonale pokazują najnowsze badania. Stwierdzono, że pasza z dodatkiem plazmy krwi poprawia skuteczność szczepionki na ASF oraz innych preparatów.
- Prawo, w związku z ASF, bezwzględnie zakazuje przemieszczania materiału biologicznego z czerwonej strefy. Skutkiem ubocznym może być wygaszanie produkcji nasienia knurów w tych strefach. Spowoduje to konieczność sprowadzania droższego nasienia z Zachodu, podwyższy koszty i może oznaczać fiasko wieloletniej pracy hodowlanej – przestrzega związek Polpig.
Przyglądamy się unikalnym dla Polski rasom trzody chlewnej. Idealnie, chociaż nie tylko, nadają się do przydomowych lub agroturystycznych gospodarstw. Charakteryzują się niezwykłymi cechami hodowlanymi i użytkowymi. Ich mięso jest cennym elementem naszego dziedzictwa kulinarnego. Co sprawia, że różnią się od popularniejszych, komercyjnych ras?
W nowej serii artykułów przyjrzymy się ciekawym, mało znanym rasom zwierząt gospodarskich. Zasługują na uwagę ze względu na cenną genetykę i unikalne cechy. Rodzime rasy świń oferują aromatyczne, soczyste mięso, jakiego trudno się doszukać u czysto komercyjnych odmian. Są wytrzymałe, świetnie przystosowane do niekorzystnych warunków klimatycznych – i mają nietypowy wygląd.
W ubiegłym tygodniu do Instytutu Genetyki i Biotechnologii Zwierząt Polskiej Akademii Nauk w Jastrzębcu (wcześniej Instytut Genetyki i Hodowli Zwierząt) po niemal 20 latach przerwy wróciły świnie. Stało się to dzięki badaniom prowadzonym przez dr. Irene Camerlink.
Woda jest niezbędna dla utrzymania świń w dobrym zdrowiu, kondycji i wysokiej produktywności. Jest też podstawowym narzędziem walki ze stresem cieplnym. Trzeba pamiętać o tym zwłaszcza w czasie upałów. Jak dużo wody potrzebują świnie i jak ocenić jej zdatność?
Szczepienia są właściwie jedyną dostępną bronią wobec zakażeń wirusowych u trzody chlewnej. Pozwalają uniknąć kosztowych problemów w hodowli. Aby jednak były skuteczne, należy dostosować je do potrzeb naszego stada i przeprowadzać w odpowiednich terminach.
Jak wynika z opublikowanej niedawno analizy, sektor wieprzowy w Chinach regeneruje się w błyskawicznym tempie. Nadal jednak doświadcza znacznych wahań, a krajowa produkcja nie wystarcza do zaspokojenia potrzeb konsumentów. Jakie zmiany przewiduje się dla branży w nadchodzących latach?
Jak długo powinna trwać ciąża u lochy i w jaki sposób przebiega normalne oproszenie? Jakie sygnały i objawy powinny nas zaniepokoić? Warto zapoznać się z tym tematem, aby uniknąć poważnych komplikacji i utraty wartościowych zwierząt.