kojs

skiba

CenyRolnicze
26 kwietnia 2024, Piątek.
Kursy walut wg NBP: USD USD - 4.0245 EUR EUR - 4.3225 GBP GBP - 5.0414 DKK DKK - 0.5796
Archiwum


26.04.2024 14:34 DRÓB, cena tuszki hurt: 7,70-8,70 zł/kg, średnia: 8,19 zł/kg (na podstawie informacji z 11 ubojni)

26.04.2024 MATIF: pszenica MAJ24: 211,75 (+1,44%), kukurydza CZE24: 208,50 (+0,48%), rzepak MAJ24: 440,25 (-0,40%)

26.04.2024 SPRZEDAM 40 T PSZENŻYTA, trans. firmowy, mazowieckie, węgrowski, 07-111, tel.: 513 811 367

26.04.2024 SPRZEDAM 10 T GROCHU, trans. firmowy, zachodniopomorskie, świdwiński, 78-314, tel.: 608 672 204

25.04.2024 SPRZEDAM 40 T RZEPAKU, trans. firmowy, śląskie, zawierciański, 42-436, tel.: 513 159 150

23.04.2024 SPRZEDAM 2 BYKI, mieszaniec, 700 kg, mazowieckie, siedlecki, 08-113, tel.: 660 688 750

Sprzedam Warchlaka krajowego 1000szt, waga 30kg, zaszczepione,Transport+kredytownie. Tel 500 072 455, 504 177 184

Dodaj komunikat

kowalczyk

agrifirm

PRODUKCJA ZWIERZĘCA

W jakim wieku kryć jałówki? Optymalny termin

Obniżenie wieku pierwszego wycielenia jałówek może znacznie redukować koszty odchowu zwierząt i pozwalać na maksymalne wykorzystanie ich potencjału genetycznego. Niektórzy hodowcy obawiają się jednak, że wczesne wycielenie może mieć negatywne skutki dla zdrowia i wydajności mlecznej krów. Czy te zastrzeżenia są słuszne? Który moment pierwszego pokrycia jest najbardziej optymalny?

Czytaj więcej...

Jak chronić chlewnię przed upałem? Klimat zmienia budynki gospodarskie

Wysokie temperatury obniżają dobrostan świń, zmniejszają u nich spożycie paszy, przyrosty masy ciała oraz płodność. Letnie upały już dzisiaj są problemem, a będzie on niestety tylko narastać. Z tego powodu producenci trzody chlewnej w projektach i zarządzaniu budynków dla zwierząt muszą brać pod uwagę zmiany klimatu. Jakie rozwiązania są obecne dostępne?

Czytaj więcej...

Mleko odpadowe w żywieniu cieląt: dobry czy zły pomysł?

W komercyjnych gospodarstwach mlecznych powstają duże ilości mleka odpadowego. Niektórzy hodowcy wykorzystują je do odpajania cieląt, jako alternatywa dla mleka pełnego i preparatów mlekozastępczych. Czy to dobry pomysł? Nowe badania pokazują, że chociaż mleko odpadowe ma pewne zalety, korzyści z jego stosowania są bardzo złudne.

Czytaj więcej...

Cielęta pozostawione przy krowie: czy otrzymują zalecaną ilość siary?

Powszechnie zaleca się, aby cielęta oddzielać od krów w ciągu 2 godzin po porodzie i odpajać je siarą o skontrolowanej jakości. W ekstensywnych systemach pastwiskowych nie zawsze jest to możliwe. Cielęta mogą pozostać wtedy przy krowie nawet na 24 godziny. Czy pobierają w tym czasie odpowiednią ilość siary, wystarczającą do zbudowania odporności?

Czytaj więcej...

Jak ewakuować bydło w czasie pożaru obory?

Wskazówki dotyczące ewakuacji zwierząt z płonącego budynku są zaskakująco trudne do znalezienia. Ciężko jest uzyskać praktyczne wytyczne co do projektu pomieszczeń dla bydła, wyjść awaryjnych i strategii sprawnego ich wyprowadzania w czasie pożaru. W niedawno przeprowadzonych badaniach przyjrzano się tej kwestii. Naukowcy, na podstawie doświadczeń strażaków i hodowców, przetestowali strategie ewakuacji bydła. Zaproponowali sposób postępowania w czasie pożaru i możliwości przygotowania się na taki wypadek.

Czytaj więcej...

Klimatyczny obłęd narasta. Krowy będą żyć w maskach?

Jak dowodzi nauka przeżuwacze emitują metan, który zdaniem wielu ekspertyz jest szkodliwy dla klimatu. Dlatego brytyjscy naukowcy opracowali maskę ​​dla bydła, która ma na celu neutralizację tego gazu. Twórcy brytyjskiego start-upu ZELP niedawno otrzymali za to nagrodę w dziedzinie ochrony klimatu „Climate Design Award”. ZELP otrzymał wielką zachętę do dalszych działań ze strony rodziny królewskiej. Jak informują brytyjskie media, „książę Karol wspiera maski dla krów, aby walczyć ze zmianą klimatu”.

Czytaj więcej...

Martwica ogona u prosiąt: co ją powoduje i jak jej zapobiegać?

Uszkodzenia ogona u świń prowadzące do martwicy występują niezwykle często. Pomimo popularnej opinii, nie zawsze są związane z agresją innych osobników i obgryzaniem ogona. Czasami obserwuje się je już u nowonarodzonych prosiąt. Ostatnie badania wskazują na to, że mogą wynikać z zespołu zapalenia i martwicy u świń. Co jest jego przyczyną i czy można mu zapobiec?

Czytaj więcej...

Kiedy w mięsie pojawiła się “chemia” ?

Większość konsumentów kojarzy słowo „chemia” w mięsie z czymś złym, jednak celem tego artykułu jest przybliżenie zmian, które zaszły w przemyśle mięsnym, ale i postrzeganiu konsumentów, na przestrzeni lat. Każdy proces, barwnik, konserwant, w formie naturalnej lub syntetycznej to chemia. Natomiast znajomość substancji, ale i procesów chemicznych może ułatwić codzienne życie w kuchni.

Czytaj więcej...

Niska higiena chlewni zmniejsza wydajność wzrostu u świń

Nie od dzisiaj wiadomo, że czystość otoczenia jest związana ze zdrowiem zwierząt. Może mieć również znacznie mniej oczywisty wpływ na ich wyniki produkcyjne. Jak pokazują najnowsze badania, złe warunki higieniczne w pomieszczeniach dla świń negatywnie wpływają na wykorzystanie przez nie paszy i obniżają ich przyrosty masy ciała. Dlaczego tak się dzieje i czy efekt ten zależy od genetyki zwierząt?

Czytaj więcej...

Jak osiągnąć chów świń wolny od antybiotyków?

Czy produkcja trzody chlewnej bez wykorzystania antybiotyków jest w ogóle możliwa? Gospodarstwa na których już stosuje się chów wolny od antybiotyków pokazują, że tak. Wymaga to jednak przemyślanej strategii i uważnej ochrony zdrowia świń od samego początku ich życia. Jakie rozwiązania na to pozwalają?

Czytaj więcej...

Świetlna pułapka na owady: skuteczne rozwiązanie w oborze

Komary i muszki są niezwykle uciążliwe dla zwierząt. Niepokojone przez nie bydło traci sporo czasu i energii na próby ich odstraszania, takie jak potrząsanie głową, poruszanie uszami, ogonem, czy tupanie. Stwierdzono, że owady prowadzić mogą w efekcie do obniżenia dobrostanu i wydajności mlecznej oraz mięsnej bydła. Jak ograniczyć ich wpływ na zwierzęta? Alternatywą dla chemicznych insektycydów są pułapki wykorzystujące wabiące światło.

Czytaj więcej...

Jakie korzyści daje zakwaszanie wody dla prosiąt?

W okresie po odsadzeniu prosięta narażone są na choroby układu pokarmowego. Wynika to z niedojrzałości ich narządów trawiennych i niestabilnego składu mikroflory jelit. Aby zapobiec biegunkom i obniżeniu tempa wzrostu, prosięta należy wesprzeć w tym trudnym okresie suplementami. Świetnie w tym zadaniu sprawdzą się dodawane do paszy i wody kwasy organiczne. W jaki sposób pomagają i kiedy są najbardziej skuteczne?

Czytaj więcej...

Które krowy są narażone na ciężki poród i utratę cielaka?

Ciężkie porody i przypadki martwo urodzonych cieląt zdarzają się stosunkowo często u wysokowydajnych krów mlecznych. Czym mogą być spowodowane? Niedawno opublikowano wyniki 6-letnich badań, w których przyjrzano się historii i przebiegowi ponad 51 tys. wycieleń u 14,5 tysiąca krów rasy holsztyńskiej. Określono w nich najczęstsze przyczyny ciężkich porodów i aborcji.

Czytaj więcej...

Bezstresowa obsługa brojlerów poprawia jakość mięsa

Nieodpowiednie obchodzenie się z brojlerami na fermach, w czasie ich załadunku do pojazdów i transportu do rzeźni generuje ogromny stres u ptaków i powoduje u nich urazy - takie jak siniaki czy złamania kości. Znacznie obniżają one jakość mięsa, co przekłada się na straty finansowe. W wyniku stresu zwiększyć się może również śmiertelność ptaków. Jak można uniknąć tych problemów?

Czytaj więcej...

Precyzyjna hodowla świń – Smart farming

Produkcja zwierzęca stoi obecnie w obliczu ogromnego wyzwania. Populacja ludzi na świecie wciąż się zwiększa i naukowcy przewidują, że w 2050 roku osiągnie 9.1 miliarda. Aby wykarmić taką liczbę ludzi, świat musiałby wyprodukować 70% więcej żywności niż dotychczas. Z jednej strony, konsument oczekuje, że przemysł mięsny jest w stanie temu podołać i podwoić produkcję dwukrotnie (aby osiągnąć ok 470 milionów ton mięsa roczne). Z drugiej strony obecna hodowla zwierząt i produkcja zwierzęca jest postrzegana negatywnie, w związku z problemami środowiskowymi, ale także ze złym dobrostanem zwierząt i wyczerpywaniem żywności jadalnej dla ludzi (głównie zbóż).

Czytaj więcej...

Copyright © CenyRolnicze 2021. All rights reserved | Polityka prywatności i plików cookies | Regulamin serwisu