Przed weekendem informowaliśmy, że na rynku brakuje mięsa drobiowego, co spowodowało podniesienie cen. Dziś notowania przyniosły zwyżki nawet 30-groszowe. Żywiec podrożał średnio o + 11 groszy, tuszka średnio o + 27 groszy. Rynek jest więc nieco łaskawszy dla producentów drobiu niż jeszcze tydzień temu.
Skup kurczak brojler: 3,20 – 3,50 zł/kg (średnia: 3,33 zł/kg, na podstawie informacji z 19 ubojni na terenie całego kraju, wolny rynek + kontraktacja). Średnia cena skupu brojlera wzrosła od piątku 08.05.2015 r. o + 0,11 zł/kg, cena minimalna o + 0,10 zł/kg, maksymalna o + 0,15 zł/kg. W ciągu tygodnia (od poniedziałku 4.05.2015 r.) ceny wzrosły odpowiednio o + 0,19 zł/kg, + 0,20 zł/kg i + 0,15 zł/kg.
Sprzedaż kurczak tuszka hurt: 4,80 – 5,30 zł/kg (średnia 5,06 zł/kg, na podstawie informacji z 19 ubojni na terenie całego kraju). Średnia cena wzrosła o + 0,27 zł/kg, cena maksymalna o + 0,30 zł/kg, minimalna o + 0,20 zł/kg. W ciągu tygodnia ceny wzrosły odpowiednio o + 0,41 zł/kg, + 0,30 zł/kg oraz + 0,40 zł/kg.
W analogicznym okresie w ubiegłym roku drób był droższy w porównaniu z dzisiejszymi notowaniami o około 20 groszy na kilogramie. W poniedziałek 9 maja 2014 r. brojler skupowany był w cenach 3,40 – 3,70 zł/kg (średnio: 3,50 zł/kg), hurtowa cena tuszki natomiast oscylowała w przedziale 4,90 – 5,50 zł/kg (średnio 5,17 zł/kg).
Podane ceny netto (bez VAT).
Źródło:http://www.cenyrolnicze.pl/drob/kurczaki-kury